Бившият македонски премиер Зоран Заев лично благодари на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за категоричната му подкрепа за евроинтеграцията на РС Македония, съобщава БГНЕС.

„Искам отново да Ви благодаря за Вашата искрена прозападна подкрепа“, каза Заев минути след като македонският парламент подкрепи френското предложение за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз /ЕС/. Заев е убеден, че „двамата с Борисов са свършили голяма работа“. Бившият македонски министър-председател пожела успех и на двете държави.

В края на месец юни Бойко Борисов призова всички народни представители да последват примера му и да подкрепят френското предложение. На 24-ти юни то бе подкрепено от 170 депутати в българския парламент.

Борисов: Поздравления за мъдрото и отговорно решение на македонския парламент

След решението на Народното събрание в Скопие днес на обяд Борисов „поздрави мъдрото и отговорно решение на македонския парламент, с което се отварят вратите за начало на преговорите за членство в ЕС“.

„Това е процес, който започнахме заедно още през 2017-та година, когато подписахме Договора за добросъседство и поставихме на преден план общата история между нашите две държави“, припомни Борисов. Той подчерта, че по време на българското председателство на ЕС през 2018, „ние бяхме тези, които върнахме темата за разширяването в дневния ред на Европа“.

„Винаги съм вярвал, че интеграцията на Западните Балкани в ЕС е ключова за мира, разбирателството и просперитета“, каза още Борисов.
БГНЕС