„С вчерашния протест направихме поредната крачка по пътя, водещ ни към освобождаването на страната ни от чуждите зависимости и обвързаности“. Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов в отговор на реакцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по повод акцията на партията пред Дома на Европа в София. .

Вчера сградата на ул. „Г. С. Раковски“ 124 в София, в която се помещават Бюрото на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България, беше изцапана с червена боя по време на протест на „Възраждане“. В страницата си във Фейсбук от партията преди това обявиха, че ще отидат пред сградата на ЕК в София, за да протестират „срещу намесата на Брюксел във вътрешните ни работи“.

Поддръжници на „Възраждане“ заляха с червена боя сградата на ЕК у нас (ВИДЕО)

„Категорично осъждам посегателството срещу сградата на представителството на Европейската комисия в София“, написа във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Изключително тревожно е, че тази вандалска проява идва в момент на тежки предизвикателства пред България“ , посочи лидерът на ГЕРБ.

Борисов: Категорично осъждам посегателството срещу сградата на ЕК в София

Проявата предизвика и реакция на Министерството на външните работи (МВнР), което осъди посегателството срещу сградата на Дома на Европа в София. В позиция, публикувана на сайта на МВнР, се посочва, че подобни деяния контрастират в несъвместим противовес на съвременна България, както и на демократичните ценности, които страната ни олицетворява, заявяват от външното ни министерство. 

Европейската комисия също осъди „вандалските прояви срещу сградата на нейното представителство в София“. В позиция, изпратена до БТА от Представителството на комисията в България, се посочва, че правото на мирен протест е основна ценност във всяко демократично общество, но всякакви прояви на насилие или вандализъм срещу сгради на европейски институции са неприемливи. 
Рени Никифорова/БТА