/ БГНЕС
"Най-големите противници за влизането на България в Шенген са партии, които са политически партньори на управляващите три формации в българското правителство". Това коментира пред журналисти в парламента Костадин Костадинов, лидер и председател на ПГ "Възраждане".

Костадинов визира действията на Европейската народна партия (ЕНП) и Алиансът на либералите в Европейския парламент. Костадинов посочи, че ЕНП са партньорска организация на ГЕРБ и ДСБ в управляващата коалиция, а в Нидерландия, партията на Марк Рюте си партнира с ДПС и "Продължаваме Промяната". 

"Нашите лицемери, обяснявайки как не са ни допускали в Шенген, забравят да кажат, че това го правят техните така наречени партньори", каза Костадинов и добави, че политическите формации, които участват в управлението на България, нямат партньори, а "господари".  

Относно предстоящото гласуване в пленарна зала на предложението за отпадане на дерогацията от 1 януари догодина, Костадинов посочи, че колкото по-късно тази точка бъде гласувана, толкова по-добре. 

"Ние нямаме алтернатива на вноса на руски петрол", заяви лидерът на "Възраждане". По думите му страната ни имала много голям проблем с доставката на какъвто и да било петрол, различен от руския.

Той отбеляза още, че никой не коментирал въпроса свързан с решението на Турция да увеличи таксите за преминаване през Босфора. 

В началото на днешното пленарно заседание в декларация от парламентарната трибуна от "Възраждане" настояха, че правителството не изпълнява приоритетите, които си е поставило при своето съставяне, сред които и приоритетът за присъединяване на България към Шенген и членството в еврозоната. 
Десислава Антова/БТА