/ МВР, пресцентър
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изрази оптимизъм, че все още е възможно да бъде прието положително решение за присъединяването на България към Шенген до края на годината.

"Оптимист съм, но е несериозно, ако в днешния ден сме очаквали да бъде взето каквото и да било решение относно приемането на България в Шенген", каза той пред български журналисти след последното за годината заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел.

"Трябва ясно да заявим, че в следващите дни и седмици предстоят много активни разговори за това дали България ще бъде приета в Шенген, полагаме огромни усилия", каза Стоянов.

Той добави, че "определено може да се очаква" промяна в позициите на Виена и Хага до края на годината заради доклада на Европейската комисия след поредната проверка по българските граници.

Еврокомисарят Илва Йохансон запозна вътрешните министри с изключително положителния доклад от мисията от 23-24 октомври в България и проверката по външните граници, поясни министърът и уточни, че в проверката този път са участвали австрийски и нидерландски представители. Заключението на доклада е, че България продължава да изпълнява всички условия за приемане в Шенген, обобщи Стоянов.

По неговите думи изборите в Нидерландия "леко променят ситуацията". Министърът не изключи до края на годината да бъде свикано извънредно заседание на Съвета на ЕС за разширяването на Шенген, но уточни, че решение може да бъде прието и в други формати. Има доста индикации, че сме на правилния път, каза Стоянов и изрази надежда въпросът да не остава за белгийското председателство на Съвета на ЕС, което започва на 1 януари.
БТА, МВР