/ БТА
"Въпросът, който трябва да поставим сега в момента, е кога Тагарев ще си подаде оставката". Това попита в декларация от името на парламентарната група на ПП "Възраждане" лидерът ѝ Костадин Костадинов. "Нека Тагарев да намери достойнство и чест и да подаде оставка като министър на отбраната", призова Костадинов. 

В декларацията той припомни за даряването на българска военна техника на Украйна, която по думите му сега би била много полезна, след случилото се в Царево, както и за оставката на Мустафа Емин - съветник на военния министър.

За пореден път България е мащеха за своите и майка за чуждите, каза Костадинов. Той припомни, че по време на дебата за даряването на военната техника няколко пъти от "Възраждане" са заявили, че тази техника е важна за нас 

Преди два месеца и половина, не в тази пленарна зала, която прилича на конферентна зала в някой хотел, а в истинското Народно събрание коментирахме един казус, по който за пореден път се разделихме, не само в парламента, но и в обществото. Ставаше въпрос за даряването на българска военна техника на Украйна. Прословутите сто БТР-а. Ние от "Възраждане" заявихме категорично, че тази техника е важна за нас, тя беше изкарана като нещо, което, едва ли не, е старо, бракувано, негодно. Оказа се, че не е така, заяви Костадинов.

Той припомни, че по време на дебата тогава народният представител от "Възраждане" Ивелин Първанов е казал, че всъщност става дума за нови и запазени машини, които могат да се използват в определени моменти, като този от преди ден по южното ни Черноморие. Оказа се, че в такива определени моменти нашата държава изпитва много сериозен проблем, когато един мост се срути и не може да се стигне до определени населени места, коментира Костадинов.  Оказа се че ние не разполагаме с такава техника, а всъщност на практика имаме, каза той. В декларацията си от "Възраждане" посочват, че тези сто БТР-а са точно такива - запазени, нови, и, според тях, са можели да послужат в такава ситуация.

Сега точно в един определен нещастен за нас момент, момент на бедствие, когато трябваше се ангажира държавата, се оказа, че ние нямаме достатъчно техника, защо - защото, тази която имаме сме обещали на друга държава, каза Костадин Костадинов.

Той коментира че "проблемът с Тагарев" е свързан очевидно и с неговата неспособност да оценява екипа, с който работи, като визира случая с неговия съветник Мустафа Емин, който в крайна сметка, по думите на Костадинов, е поел вината си и е подал оставка. Големият въпрос е защо Тагарев вместо да направи необходимото, за да може той да поеме вината си, започна да търси сметка от министъра на здравеопазването, коментира лидерът на "Възраждане". 
Десислава Антова/БТА