Констатираха редица нарушения покрай рухналия хотел „Вероника
Констатираха редица нарушения покрай рухналия хотел „Вероника / снимка: БГНЕС
Констатираха редица нарушения покрай рухналия хотел „Вероника"
79132
Констатираха редица нарушения покрай рухналия хотел „Вероника"
  • Констатираха редица нарушения покрай рухналия хотел „Вероника"

Инспекцията по труда във Варна не е била информирана за предстоящото разрушаване на хотел "Вероника" в комплекса „Слънчев ден", съобщиха от Главната инспекция по труда.

Според предоставената информация възложител на строителния обект е „Международен Панаир Пловдив" АД, а строител, на който е възложено извършването на строително монтажните работи, е „Планекс" ООД. От дружеството е изискана проектната документация, за да се установи с точност какви дейности е трябвало да бъдат извършвани.

Пострадалите при инцидента не са имали трудови договори, показва проверка на инспекцията, която продължава и към момента.

Според информацията на инспекцията по труда строителят "Планекс" ООД е наел подизпълнител - „Бултранспорт груп" ЕООД. Оттам са наели друг, засега неустановен чрез официални документи подизпълнител, за извършване на разрушителните работи с помощта на едрогабаритна техника. Няколко дни са правени опити за разрушаване с малък багер, но тъй като нямало успех, на 6 април той бил заменен с по-мощен. С него също нямало резултат.

Установиха самоличността на затрупаните работници

В деня на инцидента, около 4 следобед, било дадено разпореждане работниците да не бъдат допускани до обекта, тъй като е забелязано, че сградата се е наклонила. Според свидетелски показания неизвестно засега лице е разпоредило, въпреки забраната, пострадалите и още един техен колега да влязат в сградата с ръчни къртачи и да продължат разрушаването на колоните.

На това разпореждане се е възпротивил техническият ръководител, но въпреки това работниците влезли. Един от тях излязъл да вземе техника в момента на срутването, благодарение на което не е сред пострадалите. Нито един от работниците не е имал трудов договор. За две от лицата в неизвестност не е документирано провеждането на начален инструктаж за безопасност.

Хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден" се срути снощи. При инцидента загина един човек, а други трима бяха затрупани. Все още са в неизвестност трима от работниците на обекта.