Константинов освободи шефката на „Медицински одит”, депутатите питат защо
Константинов освободи шефката на „Медицински одит”, депутатите питат защо / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова за агенция „Медицински одит”
49481
Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова за агенция „Медицински одит”
  • Депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова за агенция „Медицински одит”

Директорът на изпълнителната агенция "Медицински одит" доц. Златица Петрова е освободена от длъжност, считано от днес, съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов. Той не посочи кой ще бъде новият шеф на агенцията.

Стефан Константинов каза какви са мотивите за освобождаването на доц. Петрова: „Просто е освободена от длъжност. Виждате какво се говореше напоследък в публичното пространство. Има неясноти, малко трябва да оптимизираме дейността на агенцията. Структурата не се закрива, хората остават. Те са ценени. Скоро ще разберете".

Депутатите от здравната комисия в парламента настояват да изслушат министъра на здравеопазването за работата на агенция „Медицински одит" и причината за отстраняването на нейният директор. Пред Дарик депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че здравеопазването в България има нужда от такава агенция и, че непрекъснато се увеличава обемът на работа на контролиращия орган.

"Искаме да обсъдим резултатите от дейността на Агенция „Медицински одит", като една изключително важна агенция, която проверява за качеството на медицинските услуги, която функционира от две години реално. Проблемът беше, че наистина се поставяше под въпрос доброто функциониране на тази агенция, която ние реално създадохме, законовата мярка беше още от 2009 година", каза Дариткова.

В интервю за Дарик миналата седмица здравният министър доктор Стефан Константинов сподели, че очаква промени в работата на агенцията. Той изрази очакването си, че контролният орган ще работи по-добре през 2012-а в сравнение с предходната година и допълни, че трябва много по-бързо да се реагира на сигналите и много по-ясно да се дават заключенията.