Румен Порожанов
Румен Порожанов / БГНЕС
Министърът на земеделието Румен Порожанов подаде оставка. В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството.

Министър Румен Порожанов подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов заяви пред журналисти, че Порожанов е подал оставка, тъй като не е спазил обещанието си да освободи от длъжност зам.-директорката на ДФЗ Иванка Мизова. Той припомни, че още миналата седмица в своя телевизионна изява е казал, че проблемът трябва да бъде решен бързо. Причина за уволнението на Мизова стана фактът, че личният й мобилен номер е посочен в обява за една от къщите за гости, строени с евросредства.

Премиерът Борисов: Порожанов подаде оставка заради отстранения зам.-директор на ДФЗ

"Има нужда от кардинална реформа в цялостната политика на министерството на земеделието и фонд „Земеделие“", това коментира в интервю за Дарик Веселина Ралчева от Българската асоциация „Биопродукти“. По думите й наследникът на подалия оставка като земеделски министър Румен Порожанов трябва да води прозрачна политика, насочена реално към фермерите.

"Може би това беше някакъв очакван резултат от всичко, което се случи в последния месец. Това са натрупвани проблеми през годините. Те не са лични проблеми на Румен Порожанов, това е цялостна политика на управление на министерството и на ДФЗ", обясни Ралчева.

Премиерът Борисов предлага Десислава Танева за министър на земеделието

Реални действия и справедливо разпределение на помощите в сектор животновъдство, което да не разделя бранша. Това очаква от новия земеделски министър Бойко Синапов, председател на Обединени български животновъди. На среща вчера в Хасково организации на животновъдите поискаха спешно свикване на Националния консултативен съвет към земеделското министерство.

По думите на Синапов е недопустимо да се разделят животновъдите в България, както действал и ресорният зам.-министър на земеделието.

"В сектор животновъдство наистина решихме някои проблеми откакто Порожанов е министър или направихме поне стъпки към решаване на някакви проблеми. Да пожелая на следващия министър, който ще дойде, освен да взимаме решения, но и да ги свършим тези решения. Когато се взимат решения - трябва да се прави изцяло в полза на сектора. Трябва твърда ръка, твърди решения", заяви Синапов.

Десислава Танева
БГНЕС

Спадът в изкупните цени на млякото е най-сериозният проблем за Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, за който от организацията очакват решения от новия земеделски министър. Пред Дарик председателят на асоциацията Симеон Караколев коментира проблемите в сектора, които ще поеме наследникът на подалия оставка Порожанов:

"Периодът, в който се случва това нещо, е крайно неподходящ. В момента сме в разисквания за предстоящото подпомагане де минимис, няколко нотифицирани европейски схеми, които трябва да минават през управителен съвет. От друга страна г-жа Танева (предложената от премиера за нов министър на земеделието) е била министър и няма да изисква кой знае колко време да навлезе във всички текущи задачи", каза Караколев.

Оставката на земеделския министър Румен Порожанов не е добър знак и няма да доведе до разрешаване на нито един от проблемите в сектора. Това коментира в интервю за Дарик председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов. Като бивш земеделски министър Върбанов прогнозира още, че подадената оставка в предизборна обстановка няма да успокои политическото напрежение, а напротив. "Жалкото е, че един министър, който според неправителствения сектор стоеше добре, имаше доста ползотворна комуникация между неправителствените организации и министерството" подчерта Върбанов.