/ БТА
България заема централно място в плановете за отбрана на югоизточния фланг на НАТО, заяви на учебния полигон "Ново село" край Сливен адмирал Стюарт Мънч, командир на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол.

Мънч наблюдава съвместно учение с бойна стрелба Noble Blueprint 23 на многонационалната бойна група с участието на военнослужещи от България, Италия, Албания, Гърция, Република Северна Македония, САЩ и Черна гора.

При разработването на регионалните планове сме в тясно сътрудничество с българските военни ръководители, каза още той и добави, че тази съвместна работа доведе до утвърждаването на регионалния план на последната среща на върха във Вилнюс.

Той благодари на България за домакинството на учението. Подчерта, че членовете на Алианса са обединени в името на колективната отбрана. Ангажиментът ни да защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО гарантира сигурността и просперитета на народите от Алианса, каза Мънч и допълни, че мирът и сигурността са запазени благодарение на постоянната бдителност и съвместните усилия за укрепване на сътрудничеството и способностите да се защитават като един.

По думите му учението Noble Blueprint 23 е с цел да се опознаят по-добре критично важните характеристики на терена в България и дава гаранция, че ще бъдат подготвени за съвместни отбранителни операции.
Велина Василева/БТА