Приключиха разговорите на президента с всички лица, посочени в Конституцията за потенциални служебни министър-председатели.

Диана Ковачева: Другата седмица подавам оставка, не мога да стана служебен премиер

Радев Ковачева
Пресцентър Президентство


Първа при държавния глава в петък дойде омбудсманът Диана Ковачева. След срещата тя обяви, че няма как да стане служебен премиер, тъй като е избрана за съдия в Европейския съд по правата на човека, като трябва да встъпи в новата си длъжност през април, когато изтича мандатът на досегашния съдия Йонко Грозев. И добави, че още следващата седмица ще подаде оставка пред Народното събрание.

Диана Ковачева
Георги Димитров

След нея при държавния глава за среща отиде подуправителят на БНБ Петър Чобанов. 

Петър Чобанов
Георги Димитров


"Аз винаги съм бил отговорен от гледна точка на публичния интерес. Чухте съображенията на управителя на БНБ - за Еврозона и за понататъшното икономическо развитие", заяви Чобанов след срещата с президента. "Екипът в БНБ трябва да продължи да действа и да вървим напред. От тук нататък всеки един от нас трябва да се съобрази с крайното решение на президента", добави Чобанов. Той определи разговора с държавния глава като съдържателен и полезен и изрази вяра, че Радев ще намери решение.

След него в президентството влезе другият подуправител на БНБ Радослав Миленков. 

радослав миленков
Георги Димитров


"Вчера управителят на БНБ ясно очерта как се позиционира БНБ в националната и международна рамка", заяви Миленков пред журналисти. "В този контекст искам да ви напомня, че съм член на Надзорния съвет на Европейската централна банка", каза той.

радослав миленков
Георги Димитров

"Разговорът с президента ще си остане между нас, ако той прецени ще ви информира", отговори Миленков на журналистите. Той допълни, че разликата между политиката и банкерите е доста сериозна.

След него в сградата на президентството пристигна подуправителят на Българската народна банка (БНБ) Андрей Гюров

андрей гюров
Георги Димитров


"Обсъдихме ролята и процедурата на Българската народна банка в процеса на присъединяване към еврозоната. Всички процеси, нормативни и други свързани с еврозоната, отговорността на централната банка и задачите, които предстоят", подчерта той. На въпрос дали би напуснал банката, за да стане премиер той отговори, че това са хипотетични въпроси. "Отговорността е в ръцете на президента, да намери едно балансирано решение в този момент", каза Гюров

андрей гюров
Георги Димитров

Последни на "Дондуков 2" пристигнаха Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева, заместник-председатели на Сметната палата.

горица и тошко
Георги Димитров


Ние не сме най-подготвените хора за тази позиция. Ние сме финансисти. И сега трябва да присъстваме по силата на позициите, които заемаме, заяви зам.-председателят на Сметната палата Тошко Тодоров.

Коя е Горица Грънчарова – Кожарева, спрягана за служебен премиер

Решението е на президента, заяви от своя страна Горица Грънчарова-Кожарева.

Повярвайте съпругата ми вече месец не спи, предполагам и съпругът на г-жа Грънчарова. Молим ви, съжалете ни, хора сме, апелира още зам.-председателят на Сметната палата към медиите, които чакаха да научат повече информация за срещата с Румен Радев.

Недоразумение е изборът на служебен премиер да се свежда до 10 човека, добави Тошко Тодоров. Двамата с Горица Грънчарова-Кожарева бяха и последните фигури, записани в Конституцията като възможни служебни премиери, с които разговаря президентът Румен Радев.

горица и тошко
Георги Димитров

горица и тошко
Георги Димитров


След като вчера Румен Радев връчи на ИТН третия проучвателен мандат, а само след няколко секунди те му върнаха папката, държавният глава обяви, че стартира разговорите с възможните служебни премиери. В рамките на няколко часа в четвъртък на "Дондуков" 2 дойдоха председателят на Народното събрание Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев и председателят на Сметната палата Димитър Главчев.

Президентът Радев стартира разговорите за служебен премиер

До този момент служебните премиери се назначаваха по собствена преценка на президента, но с промените в Конституцията, направени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС държавният глава трябва да избира сред 10 кандидатури - председателят на Народното събрание, председателят на Сметната палата или заместниците му, управителят и подуправителите на БНБ, омбудсманът или заместниците му.

Като възможна кандидатура отпадна заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова, която подаде оставка изненадващо преди няколко дни.

Koнституционалист: Служебният премиер ще бъде жена

В четвъртък управителят на БНБ Димитър Радев коментира след срещата с президента, че има правила на ЕЦБ, които забраняват на управители и подуправители да заемат политически постове и като цяло заяви, че не счита за редно държавната банка да бъде въвличана в политиката.

Димитър Главчев и Росен Желязков не коментираха нищо след срещите си с Румен Радев, но Бойко Борисов призова президента да не назначава нито един от тях  за следващ служебен премиер, за да не бъдат упреквани във връзки с ГЕРБ.

Посоченият от президента служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок, гласят още последните поправки в Конституцията.

"Отложил съм и наситена си международна програма за следващите десет дни, която включваше посещение на чужд президент и моя официална визита в чужбина. Ще направя всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен", посочи държавният глава.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня