Предсрочните избори вече чукат на вратата на страната ни, предстои да стане ясно изборът на служебен кабинет. След като днес връчи и третия мандат - на ИТН, а те го върнаха празен и неизпълнен, спазвайки стриктно Конституцията до момента, президентът Румен Радев моментално стартира процедура по разговори с потенциалните министър-председатели.

"Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни. Отложил съм и наситена си международна програма за следващите десет дни, която включваше посещение на чужд президент и моя официална визита в чужбина. Ще направя всичко възможно процесът по сформиране на служебен кабинет да бъде ускорен", посочи държавният глава.

Отиваме на избори: ИТН върнаха третия мандат (ВИДЕО)

enlightenedСъгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Държавният глава Румен Радев днес първо се срещна с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков. След разговорите, обаче, Желязков не коментира нищо пред медиите и излезе от задния вход на Президентството. 

Малко след него при президента Радев влезе и управителят на БНБ Димитър Радев. Според него има две групи причини, поради които той не би бил удачен избор за служебен премиер. 

"Първата е чисто съдържателна. Това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълъг период от време. Това е едно от нещата, които успяхме да постигнем след 2015 г. и има една здравословна дистанция между Централната банка и политическия процес. Така че трябва да не се допуска такова въвличане на банката. Има и редица правни причини. Има колизия с националното законодателство, която е очевидна, но това, за което малко се говори, е, че има колизия и с европейското законодателство. Управителят на Централната банка и неговата роля са изрично дефинирани. Освен това съм подписал и Етичен кодекс, който изрично посочва, че управителят на БНБ трябва да избягва участие в политическия процес и да прави опити да взима позиции, извън тази на управител. Всичко това се отнася както мен, така и за подуправителите. Това са съображенията, които посочих пред държавния глава, все пак накрая той ще обяви", допълни управителят на БНБ. 

По думите му ще бъде не много далновидно политически и стратегически, ако се въвлече Централната банка в политическия процес. "С идеята да решим конюнктурен проблем, ще дадем дългосрочни проблеми. Това не е редно да се допуска", завърши той. 

Последен при президента влезе и председателят на Сметната палата Димитър Главчев. Но и той на излизане не коментира нищо пред медиите. 

Президентът Румен Радев и предеседателят на НС Росен Желязков
Пресцентър Президентство

Георги Димитров

Президентство, пресцентър


Вчера стана ясно, че заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка, която бе съобщена в Народното събрание. Омбудсманът Диана Ковачева също няма да може да изпълни конституционното задължение, дори и да бъде поканена, защото през януари бившата министърка на правосъдието от първия кабинет на ГЕРБ и обществен защитник беше избрана след конкурс за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).


От ГЕРБ, обаче, заявиха, че няма да позволят председателят на парламента да бъде служебен премиер. "Единственото, на което държа и няма да го позволя по никакъв начин, е служебен премиер да е Росен Желязков, а истински се надявам и президентът да не посочи Димитър Главчев. Те биха били свързани по някакъв начин с ГЕРБ. Не че не ги е гласувал единодушно парламентът, но няма да е красиво", заяви лидерът на партията Бойко Борисов. 

enlightenedВсе пак според Конституция за поста служебен министър-председател държавният глава Румен Радев ще може да избира от: 

Председателя на Народното събрание Росен Желязков 

Росен Желязков
БГНЕС

► Председателя на Сметната палата Димитър Главчев 

БГНЕС

► Заместник-председателите на Сметната палата:

Горица Грънчарова – Кожарева

БГНЕС

Тошко Тодоров

Сметна палата

► Управителя на Българската народна банка Димитър Радев

Георги Димитров

►Подуправителите на БНБ:

Андрей Гюров 

БГНЕС

Петър Чобанов 

БГНЕС

Радослав Миленков 

БНБ

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня