Държавният глава Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“. Точно в 11:00 ч. на "Дондуков" 2 дойдоха председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, заместник-председателят Ивайло Вълчев и секретарят на групата Станислав Балабанов. Те задържаха папката с мандата, но само за няколко секунди и я върнаха обратно празна на президента. Оттук нататък стартират разговори за служебен кабинет и служебен министър-председател, които пък да подготвят страната ни за предстоящите предсрочни избори. 

Президентът Радев започва преговори за служебен премиер - какви са вариантите„Благодарим за доверието! Разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с тези напълно ненужни промени в Конституцията. Промени, против които ИТН гласува, но за съжаление, в това Народно събрание нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да ги спрем. Правителството, което управляваше през изминалите 9 месеца, отдавна сме определели като вредно. Затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва. Декларирали сме неведнъж, че това управление е порочно и затова трябва да се отиде на избори”, обърна се Ивайло Вълчев към Радев.

"Някои определят изборите като хаос и като ненужни, но ние мислим, че те са най-висшата форма на демокрация", подчерта той и допълни: "Ще подържим папката за няколко секунди, но все пак я връщаме, защото това е най-правилното за България. Пожелаваме ви сила и мъдрост и нека оттук нататък да решават хората". 

"Един от най-големите пороци на отиващото си управление бе драстичното разминаване", заяви президентът от своя страна и допълни: "Веднага след „традиционното кафе“ с партиите започвам срещи и разговори с всички потенциални министър-председатели".

Радев декларира намеренията си за възможно най-бързо сформиране на служебно правителство, което да организира предстоящия предсрочен вот. "Днес, утре, ако се наложи и в почивните дни ще провеждаме срещи. Отложил съм и наситената си международна програма за следващите 10 дни, която включваше посещение на чужд президент и мои официални визити в чужбина", посочи още държавният глава.

Георги Димитров

ИТН мандат
БГНЕС

ИТН мандат
БГНЕС

ИТН мандат
БГНЕС


Отговорността за това служебно правителство, каквото и да е то, е на управляващата сглобка, заяви Тошко Йорданов пред медиите на излизане от президентството. 

"Най-вече отговорността е на ПП-ДБ, те участваха в този процес, одобрявали са имената, които трябва да бъдат дадени, одобрили са начина, по който да се избира служебен кабинет. Така че каквото и да се случи оттук нататък вече, вината е тяхна. Не е на никой друг. Предупреждавахме ги още в зала за тези вредни промени и какво ще се случи. Тъй като бяха сключили сделка с ГЕРБ, ги оставиха да се правят на юристи. Е, капацитетът на юристите от ПП-ДБ е точно този - да, би могло да се получи и конституционна криза", каза Йорданов. 

По думите му Христо Иванов е избрал политически кабинет на ГЕРБ. 

"Предупреждавахме и Кирил Петков, и така нареченият генерал, но то човек трябва да има и мозъчен капацитет, а не само желание да прави нещо", допълни Тошко Йорданов. 

Следвайки процедурата в сряда президентът връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Папката прие предложеният за премиер Николай Денков, който обаче я върна веднага неизпълнена. 

"За съжаление, първият мандат беше провален, защото ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката. Ние предлагаме акад. Денков за премиер с втория мандат, дадохме втора възможност да поправят грешката си, но за съжаление предстоят избори. Давам формално папката с ясното съзнание, че тя ще бъде върната", заяви Кирил Петков.

"Коалицията ГЕРБ–ДПС иска избори и това е резултатът от тяхното желание. 4 пъти другият преговорен екип ставаше и напускаше залата, имаше ясни индикации, че преговорите не се водят по същество. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим“, каза акад. Денков.

Президентът Румен Радев от своя страна заяви, че ще следва Конституцията и процедурата. "Длъжен съм да направя всичко възможно процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза. Но вие от своя страна направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат силно ограничени не само по отношение на избора, състава и контрола върху служебния кабинет, но и върху определянето на времевите параметри в процеса за определяне на следващите избори. И вие много скоро ще разберете защо, когато поканя  всички вас, политическите партии, на консултации, да се вземе крайно решение, така, както е записано в чл. 99, ал. 5 на Конституцията", каза Радев при връчването на втория мандат. 

„Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха в резултат на това, което се инициира в момента. Стесниха се възможностите за служебен премиер с оставката на зам.–омбудсмана. Елена Чернева – Маркова беше единствената фигура, която не беше близка с никоя политическа партия. Как така изведнъж тя реши да си подаде оставката. Аз истински се учудих, че вие в парламента не реагирахте. Имало ли е натиск и защо не се инициира изслушване? Не се изненадвайте, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който най-вероятно няма да бъде във ваша полза“, предупреди ги още Радев.

Георги Димитров

Първият мандат, пък, беше връчен 18 март, а на следващия ден Мария Габриел върна изпълнена папка с имената на министрите. Въпреки това съгласие по тях така и не беше постигнато. Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство в понеделник. На 25 март Народното събрание гласува край на първия мандат на Мария Габриел за сформиране на правителство. Депутатите приеха отказа ѝ да бъде премиер, след като председателят на НС Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента.

До завъртането на рулетката с мандатите се стигна след провала на преговорите между партньорите в сглобката ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Те не успяха да се разберат за условията на ротацията и тя така и не се състоя. 

БТА

Какво следва оттук нататък? Според Конституцията, ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. За служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Вчера стана ясно, че заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова е подала оставка. Омбудсманът Диана Ковачева също няма да може да изпълни конституционното задължение, дори и да бъде поканена, защото през януари бившата министърка на правосъдието от първия кабинет на ГЕРБ и обществен защитник беше избрана след конкурс за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Изводът е, че при очертаващия се все по-ясно пореден служебен кабинет президентът Румен Радев ще може да избира служебен министър-председател не от 10, а от 8 души. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня