Народното събрание гласува край на мандата на Мария Габриел за сформиране на правителство. Депутатите приеха отказа ѝ да бъде премиер, след като председателят на НС Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента.

В гласуването участваха 227 народни представители, като 226 от тях дадоха своя глас „за“, нито един "против" и само 1 „въздържал се“.

ПП-ДБ: Готови сме да реализираме общ мандат с ГЕРБ–СДС (ДЕКЛАРАЦИЯ)

enlightenedОт ПП–ДБ изпратиха писмо за реализацията на предстоящия втори по ред проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание. В отговор на писмото от ГЕРБ–СДС заявиха, че няма да участва в опити за съставяне на правителство с втория и третия мандат. 

enlightenedЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че се е съгласил с всички искания на своите партньори, включително оставането на Асен Василев, Тодор Тагарев и Румен Радев на постовете, които са заемали, но допълнителното искане за отстраняване на вътрешния министър е преляло чашата на неговото търпение, както и опитите за оказването на натиск, включително по линия на външни фактори.

ГЕРБ-СДС отхвърлиха предложението на ПП-ДБ (ДОКУМЕНТ)

enlightenedДнес стана ясно, че президентът Румен Радев ще връчи втория мандат в сряда, 27 март. Той ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от втората по численост парламентарна група в 49-ото Народно събрание – тази на „Продължаваме Промяната-Демократична България“. Все още не е ясно кой е кандидатът на ПП-ДБ за премиер.

Президентът обяви кога връчва втория мандат

Припомняме, че първият мандат беше връчен 18 март, а на следващия ден Мария Габриел върна изпълнена папка с имената на министрите. Въпреки това съгласие по тях така и не беше постигнато. Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство в понеделник. 

Има определени действия, които трябва да се случат по Конституция след това. 

chess kingАко ПП-ДБ не съставят кабинет – третата стъпка е изборът на президента. Третият мандат се връчва от държавния глава на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат са връчени на две от най-големите формации в Народното събрание. 

chess kingАко и с третия мандат не може да се състави кабинет, тогава президентът ще издаде указ за насрочване на предсрочни избори. Те не трябва да се проведат по-късно от два месеца след приключване на процедурата по раздаването на мандатите.

chess kingСлед последните промени в Конституцията при неизпълнение и на третия мандат Народното събрание не се разпуска и ще продължи да работи.


Според поправките в Конституцията, които депутатите гласуваха, ако се стигне до служебен кабинет, то президентът може да избира служебен министър-председател измежду председателя на Народното събрание, председателя на Сметната палата или заместниците му, управителя и подуправителите на БНБ, омбудсмана или заместниците му за служебен министър-председател.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня