Бедственото положение във Варна вероятно ще остане до края на деня. Това коментира пред медиите кметът на града Благомир Коцев след снежните бури и ураганния вятър, причинили щети в морската столица.

"В момента наблюдаваме ситуацията. Работим по възстановяване на щетите, много от екипите са концентрирани да изчистят опасните зони, има дървета, които са били покосени от бурята, но все още стоят висящи в короните на дърветата, което е изключително опасно. Това беше и причината да почине жената онзи ден", обясни Коцев. 

Градоначалникът обяви, че ще има обезщетение за близките на загиналата вследствие на ураганния вятър жена. На сина й ще бъде оказана безплатна психологическа помощ.

"Тепърва ще се остойностяват щетите от бедствието", коментира още Коцев. По думите му в момента екипите са на терен, те извършват много дейности, които трябва тепърва да бъдат остойностени. "Ще ни трябват няколко дни Варна да бъде възстановена", каза още той и допълни, че може би до края на седмицата всички щети трябва да бъдат изчислени, да се види какви пари излизат и държавата да ги поеме или общината.

Коцев каза, че общината ще поиска средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. „Ще искаме пари от фонда за възстановяване, ще видим сметките какви са и за какви суми става въпрос, но ако общината не може да ги поеме, ще трябва да ги поискаме от фонда за бедствия и аварии“, обясни кметът.

Варна се възстановява, посочи Коцев. Според него в момента най-важното нещо, което трябва да се направи е да се възстанови електроподаването в районите, където то е спряло, някъде вече два дни. Той посочи, че се е свързал с „Енерго про“ и ще изиска от тях график кога и как ще бъде възстановено електрозахранването. На места няма и вода. "Днес това ще ни е приоритет - бързо да възстановим тези връзки, които са прекъснати", допълни кметът. 

Днес детските градини са отворени, но учениците са онлайн поради мерки за сигурност, още утре вероятно се връщат в клас. 

„Причината те да бъдат онлайн днес е, че не искаме да бъдат изложени на риск. Детските градини ще работят, но искам да призова родителите да бъдат внимателни. Децата няма да бъдат извеждани по дворовете, пуснати са инструкции”, добави кметът на морската ни столица.