В понеделник няколко училища във Варна няма да отворят за ученици
Кметът на Варна Благомир Коцев призова всички жители и гости на града да останат на закрито, по възможност в домовете си, да излизат само при крайна необходимост, да приберат всички опасни предмети от балконите и дворовете си и да следят постоянно какво се случва, тъй като ситуацията е динамична и остава изключително тежка - поривите на вятъра са много силни, а вълнението на морето е около 6 бала, има 4-метрови вълни. 

По-рано сложната метеорологична обстановка, както и последвалият трагичен инцидент със загинала жена, доведоха до обявяване на бедствено положение в морската ни столицата, а по-късно и в части от областта. 

Взети са всички необходими мерки, спешни екипи от пожарната, полицията и горското стопанство са на терен, увери кметът и допълни, че се почиства постоянно.  "Основният фокус е да се обезопасят пътищата, за да може градският транспорт да се движи", посочи Коцев. 



Бедствено положение във Варна и част от областта – има жертва, много щети и места без ток

Засега училищата във Варна в понеделник (20 ноември) остават отворени с изключение на няколко от тях, каза Коцев. Отворени остават и детските градини. В някои от училищата трябва да преустановят заниманията утре, докато бъдат отстранени някои опасни елементи, висящи по техните покриви и падащи керемиди, уточни той.

По думите на кмета това са Първо основно училище, училище "Васил Друмев“, Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн. До края на деня ще знае дали ще бъдат затворени други две училища, на които се прави оглед и анализ доколко е опасна ситуацията там.

Достъпът до вълнолома, буните и пристанище Карантината“ във Варна ще бъде ограничен за 48 часа, каза още кметът Благомир Коцев. Той обясни, че достъпът до вълнолома ще е ограничен, защото дори след утихването на вятъра, вълнението няма да приключи и ще е много сериозно, а преливането от вълнолома може да създаде рискове. Той помоли гражданите да избягват тези места.

Кметът призова гражданите да са особено внимателни при посещения на Морската градина и Аспарухов парк, както и из целия град, тъй като има много клони, които още не са почистени. По думите му докато не спре вятърът, клоните няма как да бъдат почистени от високите върхове на дърветата. Това ще продължи през цялата следваща седмица, уточни Коцев.

Екипи от всички районни кметства ще извършват обходи и огледи на сградите за висящи предмети.