Бедствено положение беше обявено в община Варна и в част от областта заради извънредно силния, ураганен вятър и валежи, рязко влошилите се метеорологични условия и опасността за здравето и живота на хората. "Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудняват силно действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието", обяви малко след 02:00 ч. тази нощ кметът на морската столица Благомир Коцев.

В съботната вечер 43-годишна жена загина, след като беше затисната от паднали заради вятъра клони на дървета, близо до Районния съд във Варна, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Жената вероятно се е прибирала от работа. На мястото на инцидента веднага пристигнали екипи на пожарната и Спешната помощ. Вятърът е продължил да събаря клони и е пострадал шофьорът на линейката, който е с фрактура и е настанен в болница за наблюдение. Леко пострадал е и лекарят. Други сигнали за пострадали хора не са подавани, допълниха от полицията.

Смъртен случай заради ураганните ветрове имаше и в София.

Поразено от бурята дърво премаза автомобил на столичен булевард, шофьорът загина

Втора жертва на лошото време: Жена загина във Варна



По последна информация нарушаване на енергоснабдяването има във всички пет района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество, не е възможно свободното придвижване. Блокирани са превозни средства и хора на територията на общината.

Летището във Варна работи, но има закъснели и отменени полети, казаха от пресцентъра на аеропорта. Отменени са полети на Turkish Airlines от и за Истанбул, а по последна информация и на Wizz Air до Меминген, Германия. Закъснение има полетът на Wizz Air от Лондон Лутън. Снощи е бил пренасочен полетът на същата авиокомпания от Кьолн. От летището уточниха, че отложените полети ще бъдат изпълнени на по-късен етап.

Всички отговорни институции работят по отстраняването на щетите от урагана във Варна. Задачите бяха разпределени от кмета Благомир Коцев по време на сутрешното заседание на извънредния кризисен щаб, съобщават от пресцентъра на общинската администрация.



Община Варна призовава гражданите да останат по домовете си и да не използват личните си автомобили освен в случаите на спешна необходимост. Препоръчва се още да обезопасят домовете и имотите си, като затворят всички врати и прозорци и преместят леки предмети и имущество на закрито. На строителните фирми е разпоредено да обезопасят строителните обекти. Има готовност бездомните хора да се приютят в център на Социални услуги за пълнолетни лица (СУПЦ) в район "Младост". Аварийните екипи имат задача да се оглеждат и за бедстващи животни.

В кризисния щаб са ангажирани всички районни кметове, кметовете на петте села, представители на община Варна, на „Пожарна безопасност и защита на населението“, на „Охранителна полиция“, както и трите общински предприятия „Общински паркинги и синя зона“, „Управлението на проекти и озеленяване“, което поддържа Морската градина и ТАСРУД, което отговаря за светофарните уредби. Технически екипи и специализирана техника продължават да работят на терен, за да отстранят последиците от бедствието. Предстои да бъде направен и оглед на училища и социални институции във връзка с утрешния работен ден.

Заседанията на кризисния щаб ще се провеждат през целия ден. Гражданите могат да подават своите сигнали на телефон +35952820112.



По информация на оперативния дежурен в Областна администрация – Варна от тази сутрин, след община Варна, и в община Вълчи дол обяви бедствено положение, съобщиха от пресцентъра на областната управа в крайморския град.

Вълчи дол още снощи е останал без ток, ураганният вятър и снеговалежът са съборили електрически стълбове, а заради снегонавяване има и затворени пътища в района.

Във вечерните часове снощи, след като аварирал тир затвори участък от пътя в района на Аксаковска панорама и спря движението на много автомобили и един автобус, се е наложило пътуващите в него 33 граждани на Молдова, сред които и две деца да бъдат изведени от мястото и настанени в помещение на община Аксаково, в читалището и в дома за стари хора.

Затворен за движение е пътят Вълчи дол – Генерал Киселово – Ведрино. От 22:00 часа снощи е бил затворен за движение и пътят Вълчи дол – Суворово. Областното звено „Пътно управление- Варна“ информира, че третокласният път Ветрино – с. Калоян - с. Търница (област Шумен) също е затворен за движение. Заради усложнената обстановка на пътя Добрич – с. Искър – Вълчи дол също е наложена забрана за движение на автомобили. Забранено е движението на превозни средства над 12 тона и в двете посоки по пътя Варна – Добрич. От 7:00 часа тази сутрин забрана за движение на превозни средства е наложена и на пътя Аксаково – Аксаковска панорама – Кичево. В отсечката от пътя Кичево – Албена също не се допуска никакво движение.

От електроразпределителното дружество информират, че селата Момчилово и Неофит Рилски в община Ветрино са без ток. Същото е положението и в голяма част от селата в общините Аксаково, Аврен, Белослав и с. Солник (община Долни Чифлик), където изцяло или частично няма електрозахранване, допълват от областна управа. По информация на служители от Пътното управление, община Суворово е останала без електричество. Служители на управлението се борят със снегонавяванията по пътищата в този район, като се опитват да пробият двуметрови преспи на пътя с. Николаевка – с. Дръндар и към с. Изгрев. Снегонавяване има и по пътя с. Калиманци - с. Баново, където преспи, образували се по пътя, затрудняват движението.  

Екипи на Пътното управление и община Провадия са помогнали на две семейства, чиито автомобили са били затрупани от снега. Това са съобщили от Община Провадия, информират от областна администрация във Варна. Двата автомобила са се движили в посока Ветрино. Те са били затрупани от снега снощи. В тях са пътували две семейства, едното от които с две деца. Екипи на Пътното управление и от Община Провадия са успели да ги изведат от затрупаните автомобили и да ги превозят до града. Двете семейства са настанени в помещения на Община Провадия. Осигурен им е бил подслон, топли напитки и храна. Тази сутрин, след като пътят е бил разчистен и колите са били приведени в движение, двете семейства са отпътували от Провадия към Варна.  
 

Община Дългопол обяви бедствено положение, съобщава на официалната страница на Общината във фейсбук кметът Георги Георгиев.

В обръщението си към жителите на общината той припомня, че Североизточна България е най-засегната от преминаващия студен фронт. Кметът припомня, че някои общини в областта вече са обявили бедствено положение. „Всички общини от региона имат проблеми с енергоснабдяването, екипи на „Електроразпределение Север“ работят по отстраняване на авариите по 20 киловолтовата мрежа и в нашата община“, пише в поста си Георгиев. Затворени за движение са редица пътища в област Добрич, а в област Варна пътищата към Добрич, Вълчи дол и Кичево са с ограничения в придвижването на моторни превозни средства.

Покривът на читалището в Дългопол е частично разрушен, а изолацията на детска градина “Детелина“ е частично паднала, съобщава още кметът и уточнява, че поради гореизброените причини и с цел даване на възможност за защита на общинската и частна собственост пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и Агенция „Социално подпомагане“ към Министерството на труда и социалната политика, обявява бедствено положение на територията на община Дългопол от днес.

Кодове за опасно време в половин България за неделя (КАРТА)

Община Суворово обяви бедствено положение, съобщи в профила си във фейсбук кметът Данаил Йорданов.

Той уточнява, че след рязкото влошаване на времето е било взето това решение. В цялата община няма ток, повечето от населените места са без вода. Има много паднали електрически стълбове, както и скъсани жици. Част от селата са недостъпни заради образувалите се снежни преспи. Има и съборени от вятъра дървета по пътищата.

В момента екипите на различни служби работят по отстраняването на авариите, разчистват и падналите дървета, но това ще отнеме време. Поради тези причини отправям апел днес всички да ограничат излизанията си навън, освен ако не е крайно наложително, допълва Йорданов.



Дъждът и ураганният вятър в събота вечерта връхлетяха Варненска област, нанесоха множество щети в община Девня, съобщи във фейсбук кметът Свилен Шитов.

Заради скъсани и оплетени в клоните на дърветата електропроводи, почти цялата община е без ток, на места е нарушено и водоподаването. "На дежурните общински телефони и на тел. 112 са подадени десетки сигнали за поражения, но, слава Богу, информация за пострадали граждани няма!“, пише в поста си кметът.

От 19:00 часа снощи до късно след полунощ екипите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и доброволческите формирования са били на терен, за да установят периметъра и размера на щетите. На територията на цялата община има много паднали клони, дървета и електрически стълбове, в квартал Повеляново вятърът е обърнал спирка на градския транспорт. И към момента обстановката в община Девня е тежка, аварийните екипи продължават работа, за да се справят с последиците от бедствието.  

Кметът се обръща към съгражданите си с молба да останат по домовете си и да не излизат без спешна необходимост.

Община Аксаково е осигурила подслон за 80 от бедстващите хора по пътищата в района. За това е информирал кметът Атанас Стоилов, съобщиха от областната управа във Варна.

Кметът е уточнил, че хората са настанени в помещения на община Аксаково, в читалището и в Дома за стари хора. За всички са били осигурени топли напитки – чай, кафе, вода, закуски, а ще бъде предвиден и обяд.

Стоилов е информирал, че пътната обстановка на територията на общината остава изключително тежка. Трудно се пробива към по-малките населени места заради образувалите се преспи и снегонавяванията. Непроходими са много от пътищата.

От 7:00 ч. тази сутрин забрана за движение на превозни средства е наложена и на пътя Аксаково – Аксаковска панорама – Кичево. Затворен за движение остава и пътят Аксаково – Добрич.

На цялата територия на община Белослав има проблеми с електрозахранването, поради аварийно изключване на основния захранващ трафопост. Това съобщава с пост на страницата си във фейсбук кметът Деян Иванов.

Ураганният вятър затруднява силно действията на аварийните екипи (от снощи насам, особено в тъмната част на денонощието), пише още кметът. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички райони на общината, но се работи усилено по отстраняване на аварията. Екип на общината е на терен за премахването на паднали поради силния вятър клони и предмети. Общинската администрация отправя апел към всички да не излизат от домовете си, освен ако не се налага по спешност, пише още в поста на Иванов
Кметът допълва, че до края на денонощието се очертава подобряване на метеорологичните условия.

Заради тежката метеорологична обстановка, на територията на цялата община Бяла има прекъсвания на електрозахранването, съобщава във фейсбук кметът Пеньо Ненов.

Аварийните екипи са на линия на терен, но повредите са много и те не се ангажират с време, в което могат да бъдат отстранени. В общината има няколко паднали дървета, екип на общината и доброволци са на терен и отстраняват проблемите. Кметът апелира към всички жители да бъдат внимателни и да излизат навън само при голяма необходимост.

НИМХ


Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за Източна България днес, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Кодът е сила за областите Бургас, Варна, Добрич, Русе, Разград, Силистра, Сливен, Търговище, Шумен, Ямбол.

Предупрежденията на метеоролозите са за бурен и ураганен вятър от север-северозапад с пориви до 30-35 м/сек. Очакват се значителни валежи от дъжд, които бързо дори и по Черноморието ще преминават в мокър сняг с количества над 25 мм. Очаква се вълнението на морето в Бургаско извън заливите да достигне 6 бала, а във Варна – 5 бала, като в следобедните часове ще отслабва.

пресцентър Община Варна, БТА, НИМХ