Всички училища в община Варна в понеделник (20 ноември 2023 г.) ще преминат на обучение от разстояние в електронна среда заради възникналото бедствие. Решението на министъра на образованието и науката Галин Цоков е във връзка с обявеното от кмета на община Варна бедствено положение и решение на общинския щаб, съобщиха от МОН.

В четири училища, където е необходимо време за отстраняване на нанесените щети от урагана, обучението ще е онлайн три дни – от 20 до 22 ноември включително.

Това са ОУ "В. Друмев", ОУ "К. Арабаджиев", Първо ОУ "Св. Княз Борис Първи" и Професионална гимназия по текстил и дизайн.

По-рано в неделя кметът на Варна Благомир Коцев съобщи във Фейсбук, че е изпратил искане до просветното министерство.

Кметът на Варна: Хора, моля ви, останете си вкъщи, ситуацията е тежка (ВИДЕО)

Преди броени минути изпратих официално искане до Министерството на образованието и науката за преминаване в режим на обучение в електронна среда от разстояние на територията на община Варна. В него той уточнява, че режимът засяга както класните, така и извънкласните дейности, написа Коцев.

Коцев пише, че условията в града са опасни за децата и тяхното придвижване до училище и престоят им там крие рискове за здравето им. В същото време е важно учебният процес да не бъде прекъсван, пише кметът и допълва, че затова смята, че най-доброто решение за града е понеделник, 20 ноември, да остане учебен, но само в онлайн режим.

„Решението ми е взето въз основа на представена информация за нанесените щети на образователната инфраструктура, във връзка с обявеното бедствено положение и с оглед разчистването на подстъпите към училищата и необходимостта от инспекция на щетите“, съобщава още кметът.



Предложеният режим за дистанционно обучение засяга всички училища на територията на общината утре, а за четири училища - Първо ОУ „Св. Княз Борис I”, ОУ „Васил Друмев“, ОУ „Константин Арабаджиев“ и Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн, допълнително във вторник и сряда.

Варна и част от областта – има жертва, много щети и места без ток

От 2:00 часа тази нощ на територията на общината е обявено бедствено положение.