/ БГНЕС
В близкото минало Перник беше едно от икономическите сърца на нашата държава. Амбицията на екипа на общината е да съживи икономическата дейност на територията на общината. Това каза в интервю кметът на града Станислав Владимиров, който по-рано днес се срещна с президента Румен Радев.

Водната криза в Перник приключва до дни (ВИДЕО)

С него Владимиров е обсъдил икономическата и стопанска дейност на общината и е поискал държавният глава да има предвид и Перник като място за инвестиции и бизнес.

„Една от големите ни фирми, чиято дейност е насочена към износ на продукция, има намерения да се разширява. Няколко други фирми също имат намерение да инвестират в допълнителни производствени мощности.

Водим разговори и с нови инвеститори“, обяви кметът и добави, че се надява с отхлабването на мерките стопанската дейност да се съживи и хората да имат по-големи възможности, както и общината.

Той каза, че в плановете му влиза и развитието на индустриалната зона, към която неведнъж е проявявал интерес и икономическият министър Емил Караниколов. „Нашата индустриална зона има огромни възможности.

Икономическият министър Караниколов има намерения да се инвестира допълнително в зоната, за да стане по-атрактивна. Ще положим огромни усилия и в тази посока, защото това е бъдещето на града ни“, добави още той.

От думите на кмета стана ясно, че Перник, заради близостта си със столицата градът е предпочитана дестинация за покупка на жилище за хора, които работят в София.

„Има невероятен интерес към нас и по отношение на жилищното строителство“, заяви Владимиров. Попитан как са преминали през коронакризата, кметът подчерта, че те са влезли от водната криза в нова такава, и въпреки трудностите, успяват да се справят с изпитанията.

С 4,8 млн. лв. по-малко са постъпленията в общинския бюджет на Перник заради пандемията

„Имаше сътресения. По-малко са ни приходите. С над 5 млн. по-малко са приходите ни за този месец май в сравнение предходния. Надявам се до края на годината да ги наваксаме“, заяви той и добави, че в момента са ограничили всички разходи, които могат да доведат общината до по-сложна финансова ситуация.

По отношение на безработицата Владимиров каза, че заради факта, че доста перничани работят в София, кризата не е успяла да окаже сериозно влияние върху нарастването на безработицата в града.

Кметът на Перник подписа декларация за справедлив преход към нисковъглеродна икономика

Станислав Владимиров обяви още, че работят върху подготовката на фестивала „Сурва“ през 2021 г., тъй като тази година той беше отложен заради COVID-19. В града продължава да има режим на водата, въпреки че нивото в яз. Студена към момента е 19 млн. кубика.

Към момента Перник черпи по 300 л./сек. от язовира и алтернативния източник от София. Режимът в момента е от 06 ч. до 22 ч. в целия град, като времето без вода беше удължено заради пандемията.

П
реди нея безводието е било в часовия диапазон от 15.00 до 22.00 часа. Очаква се ВиК дружеството в града да предложи отпадането на режима
БГНЕС