Кметът на Перник ще сезира Брюксел заради помощите, отпуснати след труса
Кметът на Перник ще сезира Брюксел заради помощите, отпуснати след труса / БГНЕС, архив
Росица Янакиева
55536
Росица Янакиева
  • Росица Янакиева

Кметът на Перник Росица Янакиева е подготвила писмо, с което ще сезира Брюксел за помощите, които отпуска държавата за пострадалите от земетресението. В кулоарите на парламента тя обясни, че отпуснатите помощи за пострадалите от земетресението в Перник са в пъти по-малко от оценката.

По думите й са пострадали около 70% от сградния фонд на общината, а са постъпили 8000 молби от граждани за помощ. От междуведомствената комисия са обяснили на Янакиева, че нямат пари.

„Единият проблем е свързан с общинския сграден фонд. За него отговорност носят съвместно кметът на общината и държавата. Другият, важният проблем, е проблемът на гражданите. Ние сме само пощенската кутия, през която минават документите на гражданите. Решенията по това на кого колко да се отпусне помощ за възстановяване на конституционното право на хората за жилище, решава междуведомствената комисия", добави Янакиева.

По думите й държавата абдикирала от задълженията си, които има към перничани като български граждани: „Аз съм сезирала всички държавни институции - президентът, Народното събрание, Министерския съвет, както и копие до междуведомствената комисия. Готвя писмо, с което искам да сезирам Брюксел, защото не може с различни критерии да се подхожда към проблемите на гражданите в България. С едни критерии към хората от Бисер, например, които също са много пострадали, но там се оказа подкрепа, и с друг критерий към гражданите на Перник".

Росица Янакиева категорично отхвърли обвиненията спрямо нея като кмет на общината: „Исканията за оставка ми са смешни и без каквото и да е било основание, освен правното, дори и морално основание и това, че някой се опитва да прави политика на гърба на перничани, за мен е осъдително и недостойно".