Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за м.февруари в размер на 124,34 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Утвърдената цена е с 31% по-ниска от цената за януари, която беше в размер на 179,33 лв./MWh. Това съобщиха от пресцентъра на регулатора.

Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“/IGB/ на цени, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват близо 30% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ предлага 31% по-ниска цена на газа за февруари

Основен фактор за това е намалението на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища. Снижаването на борсовите котировки даде възможност общественият доставчик виртуално да нагнети в хранилището в Чирен природен газ на значително по-ниски цени, което оптимизира ценовите равнища на съхраняваните количества. В резултат на това е намалена цената на синьото гориво от Чирен, което е ценообразуващ елемент в общия микс, и е постигнато снижаване на крайната цена за февруари, посочват от КЕВР.

„Намалението на цената на природния газ с близо 30 % е много благоприятен фактор с ключово значение за потребителите на парно отопление, топлофикационните дружества, индустрията и крайните потребители на синьо гориво. С оглед на утвърдената по-ниска цена Комисията няма да предприеме действия за повишаване на цените на топлинната енергия до края на отоплителния сезон и те се запазват на сегашните нива“, заяви председателят на Комисията доц. Иван Иванов на проведеното открито заседание на 27.01.2023 г.