124,35 лева/MWh (без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за м. февруари 2023, на която "Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от "Булгаргаз“.

Предложената цена е с близо 31% по-ниска от утвърдената за м. януари 2023 г.

Предстои на закрито заседание Комисията по енергийно и водно регулиране да съобщи окончателната цена на синьото гориво за месец февруари. 

На обсъждането преди дни изпълнителният директор на общественият доставчик Деница Златева заяви, че е възможно да се постигне още по-добра цена за потребителите.

Златева: Природният газ ще е с близо 30% по-евтин за февруари

"В микса имаме структурирани четири доставчици, трима избрани през тръжна процедура, която финализирахме през месец декември, и също така една четвърт - това са нагнетени количества в Чирен. Всички количества са осигурени. Това обаче, което наблюдаваме през месец януари - и поради топлото време, поради форсмажор на един от най-големите ни индустриални клиенти, имаме с 30% намаление на потреблението спрямо месечните договорени количества".

От своя страна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока.

Последната дума е на регулатора и ще стане ясна по-късно през деня.
Агенция "Фокус"