Шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока
Природният газ ще е с близо 30% по-евтин за февруари и ще се продава за около 130 лева за мегаватчас без такси и налози. Това заяви изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева по време за обсъждането на цените в енергийния регулатор, цитирана от БНР.

Тя посочи и причините за това намаление:

"В микса имаме структурирани четири доставчици, трима избрани през тръжна процедура, която финализирахме през месец декември, и също така една четвърт - това са нагнетени количества в Чирен. Всички количества са осигурени. Това обаче, което наблюдаваме през месец януари - и поради топлото време, поради форсмажор на един от най-големите ни индустриални клиенти, имаме с 30% намаление на потреблението спрямо месечните договорени количества".

От своя страна председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че няма да има промяна в цените на парното, топлата вода и тока.

"Очевидно няма никаква опасност Комисията за енергийно и водно регулиране да пристъпи към промяна на цената на топлинната енергия до края на отоплителния сезон. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че няма да има промяна в цената на топлинната енергия."

Окончателното решение за цените на газа за следващия месец ще бъде взето на 1 февруари.

"Каквото може комисията ще направи, за да защити интересите на българските граждани", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. 

КЕВР проведе открито заседание за обсъждане на доклад относно заявление от „Булгаргаз” ЕАД за утвърждаване на цена за месец февруари 2023 г., по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от енергийния регулатор.

„Булгаргаз“ предлага драстично по-ниска цена на газа през февруари

“Булгаргаз” ЕАД внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена на природния газ за м. февруари 2023 г. Цената, в размер на 135,38 лв./MWh или 69,22 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), e образувана в съответствие с чл. 17 от Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ.

Предложената от „Булгаргаз“ ЕАД цена е с 24.51% по-ниска от утвърдената регулирана цена за м. януари 2023 г.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за м. февруари 2023 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 01.02.2023 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 31.01.2023 г.

Депутатите ще обсъдят компенсирането на битовите клиенти на природен газ

"Булгаргаз” иска поскъпване на газа за март. От компанията предлагат синьото гориво да струва 138,82 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 70.98 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ.

Цената за месец март е формирана на база прогнозните стойности на различните компоненти в нея към 11.01.2023 г.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за м.март 2023 г., ще бъде депозирано в КЕВР на 01.03.2023 г.
БГНЕС/КЕВР/БНР