Катастрофиралият край Ябланица автобус е имал ограничител на скоростите
Катастрофиралият край Ябланица автобус е имал ограничител на скоростите / снимка: www.union-ivkoni.com

Катастрофиралият край Ябланица автобус има ограничител на скоростите до 103 километра, единственият начин да се е движил по-бързо, е да е бил освободен от скорост – каза специално за Дарик собственикът на „Юнион Ивкони” Ивайло Константинов.

При катастрофа на автобус на „Юнион Ивкони” и циментовоз загина шофьорът на автобуса, 20 души бяха ранени. Катастрофата стана на пътя Варна – София.

Ивайло Константинов обясни, че загиналият при катастрофата шофьор е един от най–добрите във фирмата, работи в „Юнион Ивкони” от една година и не е имал нарушения досега. В понеделник, когато е погребението на Николай Гергов, автобусите на „Юнион Ивкони” няма да се движат.

Ето какво още каза Ивайло Константинов пред Миглена Георгиева:

Определено мисля, че шофьорът не е заспал, защото няколко минути преди това, когато е минал през автогарата в Ябланица, шофьорът е разговарял с приятелката си. Тя беше с майката на момчето при мен – според тяхната версия нещо да се е случило инцидентно на пътя, което или да е отклонило вниманието, или куче, котка да е наложило промяна в траекторията.

Казвате, че автобусът е нов – предполагам, че техническият преглед, през който е минал, е бил скоро.

Автобусът е доставен преди няколко месеца и няма думи за технически прегледи, защото това е последна дума на техниката. Всичко, което е нужно да бъде направено, е направено. Относно техническото състояние нямам никакви притеснения. По-съвършено от това, което „Мерцедес” е направил в този автобус, просто не е измислено.

Пътниците, които са пострадали, имат право на застраховка – билетът гарантира това?

Абсолютно всички пътници са с билети, абсолютно всички места за застраховани, автобусът е застрахован. Относно редовността на документите нямаме притеснения, притесненията ми са относно изгубения човешки живот.

Хората, които са пътували, къде могат да потърсят обезщетение, коя е компанията?

Компанията е „Армеец”.

По отношение на трафика на останалите автобуси на компанията няма промяна?

В понеделник, когато ще бъде погребението на момчето, ние ще отменим всички пътувания в страната. Това е знак към неговата памет.