/ БТА
Три жалби и един протест са подадени срещу присъдата на Адриан Антонов, обвинен за катастрофата, при която загинаха Ани и Явор. Това съобщиха от съда.

На 4 юли Софийският градски съд осъди на девет години лишаване от свобода Адриан Антонов. След като на разпоредителното заседание той направи самопризнания и поиска процесът да се води по съкратен ред, а съдът се съгласи, присъдата на Антонов бе намалена с една трета. Така признатият за виновен бе осъден на шест години в затвора.

Два месеца по-късно пред апелативния съд вече са депозирани жалби от всички адвокати на пострадалите. Едните искат увеличаване на наказанието, а другите - втората инстанция да наложи най-тежката възможна присъда. 

Прокуратурата също не е съгласна с размера на наказанието. Държавното обвинение също иска по-тежко наказание, но и по-дълъг период, в който Антонов да бъде с отнета шофьорска книжка.

От присъдата не е доволен и самият Антонов, от чийто адвокат също е постъпила жалба. Защитата иска наказание под минимума или поне в границите на възможно най-леката присъда.

Катастрофата, при която загинаха Явор и Ани, стана на столичния булевард „Сливница“ на 8 май 2023 г.

Според прокуратурата Антонов е нарушил правилата за движение по пътищата. Той се движел със скорост 106 км/ч, при разрешена максимална скорост 50 км/ч, не пропуснал пресичащите по обозначена пешеходна пътека Анна-Мария Малчева (24 г.) и Явор Стоянов (23 г.). Така по непредпазливост е причинил смъртта на двамата.

Първото заседание по делото на втора инстанция е на 26 септември.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Димитър Абрашев/БТА