КАТ проверява за зимни гуми и включени фарове
КАТ проверява за зимни гуми и включени фарове / netinfo

От 1 ноември стартира акция "Светлина" - караме с включени фарове и през деня.

Катаджиите ще глобяват по 20 лв. всеки шофьор, който от 1 ноември до 1 март кара без включени къси светлини и през деня. На нарушителите ще бъдат отнемани и по 5 контролни точки от талона.

Задължителните фарове през зимата бяха въведени преди няколко години, за да се увеличи видимостта на шофьорите и да бъдат намалени катастрофите през сезона. От ноември катаджиите ще проверяват и дали всеки шофьор е поставил и зимни гуми на колата си. Зимните гуми не трябва да имат по-малък грайфер от 4 мм, обясниха още от Пътна полиция.

Според Закона за движение по пътищата, шофирането с изтрити гуми се наказва с 40 лв. глоба и отнемане на 6 точки от контролния талон. Първите 10 дни от ноември водачите ще могат безплатно да проверят светлините, чистачките, мигачите и гумите си във всички пунктове на СБА.

През първата седмица КАТ също няма да глобява шофьорите, а само ще ги предупреждава. След това обаче пътните полицаи ще пишат актове. От КАТ препоръчват на шофьорите да минат автомобилите си на профилактични прегледи преди началото на зимния сезон.