Лекарите проф. Младен Григоров, завеждащ отделение „Кардиология“ в МБАЛ-Монтана, и синът му доц. Владимир Григоров, кардиолог в Йоханесбург, ЮАР, коментираха в „Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS новите щамове на коронавируса, проблемите със сърцето и ефективността на ваксините.
"

СЗО от години не работи в полза на здравето на хората, изтеглянето на САЩ беше лоша организация. Някои казват, че COVID-19 е история, създадена за рестарт на капитализма. Ваксините бяха претупани по необходимост", сподели професорът.

По думите му трябва да се борим да не се появят и да бъдат ограничени новите мутации на коронавиурса.

"Говори се, че тежката епидемия, смазала Северна Италия, се дължи на големия брой на китайски работници там. Няма болест, в която генът да няма значение, само при травмите е така. COVID-19 може да доведе до усложняване на артериалната хипертония. Очакват се късни белодробни усложнения, психически разстройства", обясни кардиологът в МБАЛ-Монтана.

От своя страна доц. Владимир Григоров, сподели подробности за южноафриканската мутация на COVID-19 малко преди заминаването си за Южна Африка. "Пристигнах и излитам с PCR тест. Границите на ЮАР са отворени, но има много малко полети, 3-4 дневно. В началото на януари беше лошо, правителството въведе строги мерки за движението на хора, но не драконовски. Имахме 80-90 човека с коронавирус, сега имаме около 20. Отвориха ресторантите и кината, но хората се страхуват и не ходят", разказа той.

Според него щамът идва от източен Кейп, смъртността не е чак толкова голяма, но инфективността е два пъти по-голяма от предишната мутация.

Най-младата му пациентка е на 30 г., а южноафриканският щам поразява значително по-млади хора и смъртност. Загубил е трима свои колеги без съпътстващи заболявания. За южноафриканския щам между 20 и 50 % е ефективността на ваксината на AstraZeneca.

Той поясни, че новата мутация води до миокардит или прекардит. А при засягане на сърцето се дава „Ремдесивир“. "Нямаме инфекциозни отделения. Вземахме решения по отношение на биологичната възраст на пациента – какви са шансовете му за оцеляване", заяви доц. Григоров.

Източник: NOVA NEWS