Цвета Караянчева и Никос Анастасиадис
Цвета Караянчева и Никос Анастасиадис / пресцентър, НС
Отличните отношения между България и Кипър са солидна основа за задълбочаване и активизиране на контактите между парламентите на двете страни, е общото мнение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на президента на Кипър Никос Анастасиадис. Председателят на българския парламент разговаря с кипърския президент, който е на двудневно официално посещение в България, съобщи пресцентърът на Народното събрание.

Цвета Караянчева е отбелязала по време на срещата, че посещението съвпада с 60-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Република Кипър и че през изминалите години между двете страни са били изградени добри политически, търговски, икономически и културни връзки.

Патриарх Неофит се срещна с президента на Кипър (ВИДЕО)

По време на срещата Цвета Караянчева е изтъкнала, че между народните представители от групите за приятелство в двете законодателни институции се е развил активен и ползотворен диалог, за което е спомогнало посещението на председателя на Камарата на представителите на Кипър Димитрис Силурис в България през миналата година. Цвета Караянчева е посочила, че членството на България и Кипър в ЕС е солидна база за още по-тясно сътрудничество.

"Оценяваме високо и не сме забравили, че Кипър беше сред първите държави членки, ратифицирали Договора за присъединяване на България към ЕС и отвори трудовия си пазар за българи веднага след приемането на България в ЕС", е заявила Караянчева, цитирана от пресцентъра на парламента.

Председателят на Народното събрание е информирала кипърския президент, че народните представители от всички парламентарни групи в българския парламент подкрепят добрите връзки с Кипър и разширяването на сътрудничеството между нашите две държави.

Борисов: Кипър остава важен търговско-икономически партньор (СНИМКИ/ВИДЕО)

От своя страна президентът Никос Анастасиадис е отбелязал, че преди 60 години България е била сред първите страни, признали независимостта на Кипър. Той е подчертал, че задълбочаването на контактите между парламентите на двете страни е важно за по-нататъшното развитие на двустранните отношения.

Цвета Караянчева е подчертала интереса на България да предоставя съвместен туристически продукт с Кипър. Президентът Анастасиадис е заявил, че темата е била обсъдена и е подчертал, че е общо мнението, че има поле за разширяване на сътрудничеството в тази сфера. Той е добавил, че през миналата година България е била посетена от приблизително 52 хиляди кипърски туристи, а българите, пътували до Кипър, са 20 хиляди.
БТА