"Ако има удобна зала, тука в президентството, да вземат като конклава във Ватикана, да ни затворят до бял пушек". Това свое предложение за решаване на политическата криза направи Мустафа Карадайъ, след като ДПС бе на поредния кръг консултации при президента Румен Радев. 

Мустафа Карадайъ
Георги Димитров

"За по-малко от 2 години българите гласуваха 4 пъти за парламент. Общото между тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която може да управлява сама. Но не дадоха възможности за лесни коалиции. Въпреки това гражданите очакват техните проблеми да не се отлагат, да бъдат решавани своевременно, устойчиво и ефективно. Това съответно означава и редовно правителство, подкрепено от парламентарно мнозинство, което да може да поеме политическата отговорност да управлява в нелеки времена. Което да предприеме решителни реформи с дългосрочен хоризонт и за икономически растеж и за модернизация на страната". Така Румен Радев започна консултациите с ДПС за съставяне на правителство. 

ДПС консултации Румен Радев
БТА

"ДПС е партия с опит в парламентаризма и вие сте участници в може би най-дългите преговори за съставяне на правителство. Тогава залогът бе ясен, членството в Европейския съюз. Къде виждате сега залога и каузата, около които може да се създаде едно устойчиво управленско мнозинство, което съответно да излъчи правителство", обърна се Радев към представителите от ДПС. 

"Аз се надявам законите и решенията да вземат връх над процедурите, защото в момента текат дебати по самите процедури", каза още Радев, който настоя и за яснота какво е виждането на ДПС за бюджета. 

"Вашият подход към бюджета, това сега е спорен въпрос. Знаете, че вчера служебният кабинет внесе удължителният закон, за да се даде възможност на редовно съставено правителство с този бюджет, в изключително важна за всички нас година, да отрази своите политики, приоритети и виждания за реформи.", каза още Радев.

"Каква гаранция може да се даде, че този бюджет няма да се превърне в една предизборна платформа с неясен изход. Всички искаме нашите граждани да имат по-високо качество на живот и стандарт.", пита Радев. 

ДПС консултации Румен Радев
БТА

Президентът очерта като приоритети и закупуването на изтребители и "забуксувалата правосъдна реформа". 

"Правосъдна реформа като терминология и понятие, ползват много политически сили, включително и за главния прокурор темата и предмета, но всички ние знаем, че на политическия терен, ние от ДПС изработихме идея за промени на Конституцията, абсолютно почтено, пред медиите го представихме, пред всички парламентарни групи в 47-ото НС с очакването да получим определена подкрепа, дори и да има корекция на идеите, но да има определена подкрепа за да може да се внесе в деловодството на НС и да могат да се разгледат тези теми. Уви, една част от политическите представители предпочитат да говорят, но не и да действат. Явно действието им елиминира говоренето", заяви в началото на консултациите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

Относно бюджета, Карадайъ бе категоричен: 

"Мисля, че дългът е грубо казано около 15 милиарда на година. Това е завещанието и в тази неясна ситуация, без ясна политическа отговорност и мнозинство в НС, ако се внесе бюджет, според нас много лесно с предизборния популизъм, завещаният дълг от 15 млрд. на година може да стане 30-35 милиарда дълг на година", заяви Карадайъ. 

Според нас внуците на нашите внуци ще плащат, това, което в момента го има по 15 млрд. лв. на година, затова трябва да подходим отговорно и към бюджета, заяви лидерът на ДПС. 

Бих искал да приветствам служебният кабинет с внасянето за удължаването на мерките, които в момента са към хората и към бизнеса за да може да продължи Бюджет 2022 и през 2023-та, каза още Карадайъ. 

"Ние еднакво си говорим със всички. Разговори и диалог ние правим разлика. Ние сме на етап, че можем да си говорим еднакво с всички.", заяви Карадайъ за отношенията с останалите парламентарно представени партии в 48-ото Народно събрание. 

"Има множество кризи, които чакат своето решение, една голяма част от тях с всеки ден забавяне, се задълбочават кризите, но за да има решение всички тези кризи, които ги има днес, основната криза, първа която трябва да бъде преодоляна днес, това е политическата криза, а политическата криза може да бъде преодоляна с диалог", заяви Карадайъ. 

ДПС консултации Румен Радев
БТА

"Призоваваме за нормалност в политиката в името на българските граждани и от друга страна в името на България", призова лидерът на ДПС. 

"Диалог с предварителни условия, червени линии, розови линии, или каквито и да са лини, трудно би произвел, какъвто и да е продукт. Диалог, с разделителни линии, основани на реваншизма и омраза и противопоставянето, трудно ще произведе продукт, затова ние от ДПС на преден план поставяме диалога. Засега сме на етап разговори, еднакво си говорим с всички. Еднакви са ни разговорите с всички, призивите ни към всички са еднакви, но предварителните червени линии или предварителните условия, до голяма степен минират полето, разговорите да не могат да прераснат в диалог, затова ние не поставяме предварителни условия. За първия мандат, най-голямата парламентарна група в НС има право да предложи министър-председател, но ние очакваме да чуем и политики. Ако се предлага реваншизъм или на реваншизма контрареваншизъм, ако се предлага продължение на политиката на омраза, противопоставяне, разделение и арогантност. Ние такава политика не бихме подкрепили поради една проста причина, според нас тази политика е вредна. И за българските граждани, вредна е и за държавата. Затова и при първи мандат ще подходим по този начин, евентуално ако е неуспешен, и при втори мандат ще подходим по този начин, евентуално ако и той е неуспешен и към третия мандат ще подходим по този начин. Но ние разчитаме да има едно стабилно управление в страната, за да има сигурност. Да има сигурност и за българските граждани и да има сигурност и за държавата, без предварителни линии", заяви Мустафа Карадайъ на въпрос на президента дали от ДПС ще подкрепят съставяне на правителство с първия мандат и при какви условия. 

"Различните политически партии, поставят различни неизпълними условия помежду си и го ползват като параван да казват, че ние го обещахме на избирателите си. Разделителните линии, които си поставят при липса на политическа визия и приоритети, с които да водят предизборна кампания и да застанат пред българските избиратели, остават в полето на очертания враг и когато водят предизборна кампания на гърба на очертания враг, това не означава, че избирателите на съответните партии са дефинирали очертания враг, а самите партии са си очертали врага и са се упражнявали на гърба на врага"., каза Мустафа Карадайъ след консултациите. 

"ДПС, включително и в последната предизборна кампания, не очертаваше врагове, затова ние днес водим разговори, еднакво с всички. За съжаление, все още сме на ниво разговори, а очакваме от ниво разговори да преминем на етап диалог", заяви лидерът на ДПС. 

"Нямаме разделителни линии, нямаме предварителни условия, както виждате в парламента си говорим с различните партии, затова разделителните линии и предварителните условия минират диалога", допълни Карадайъ.