/ БГНЕС
На 2 ноември (сряда) държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“.

Срещата ще започне в 13:00 ч. на „Дондуков“ 2.
 
Първите консултации вече бяха проведени с представителите на първата по численост ПГ – тази на ГЕРБ-СДС. 

"Все още има възможности, за някои разговори по определени приоритети. Неколкократно призовавахме останалите политически партии и формираните от тях парламентарни групи да помислят за рисковете пред държавата ни, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, защото, очевидно е, че без първата политическа сила, много трудно би се сформирал кабинет. Без значение от политическата цена, която ще плащат всички останали. Предложихме приоритети, теми за разговори, възможности за търсене на ясна платформа и конкретен отговор на кризите, които стоят срещу България", каза Десислава Атанасова след разговорите. 

"Очевидно е, че дори ползването на контактната група не срещна нито разбиране, нито държавническо отношение от другите и те смятат, че по-голям шанс има друга политическа сила", обясни още Атанасова. 

"В този смисъл, ние считаме, че всичко, което заявихме като възможни приоритети, като търсене на мнозинство по определени теми, все още стои на масата. Очакваме останалите парламентарни групи да помислят отново за възможности. Разбира се ние, както и преди няколко дни имах повод да кажа в встъпителната декларация, ако не получим, какъвто и да е знак, че ще се търси възможност за решаване на кризите пред България, с отговорност към всички нас, то ние за пореден път ще демонстрираме не само самочувствие, но ние имаме експерти, които можем да предложим за кабинет", заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че формулата е една и правителство ще има единствено, ако се проведат разговори в нова контактна група и решат приоритети. Борисов дори очерта хоризонт за правителство – до месец май.

На 31 октомври президентът се срещна и с ПГ на "Продължаваме Промяната". 

"Българите ви отредиха отговорна роля в 48-ото Народно събрание и важно място в политическия дневен ред, но отново избирателите не заложиха само на една политическа сила и това е явен знак към всички политически партии, че е нужен диалог и усилия за намиране на ефективни решения, а не само предизборни обещания и зацикляне в поредните избори" - така Радев  се обърна към ПП в началото на разговорите.

„Напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни и безпринципни договорки. Но в същото време ще държа да има конструктивен, открит, ефективен диалог. Ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство”, добави той.

След консултациите при президента Румен Радев за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви пред медиите, че категорично застават зад позицията си да не подкрепят първия мандат на ГЕРБ и ще останат предвидима опозиция. 

"Ние ще бъдем най-предвидимата опозиция зад мандатоносителя ГЕРБ и те ще имат лукса да знаят по кои политики ще подкрепим едно правителство и по кои политики няма", заяви Петков. 

Той подчерта, че техните предизборни обещания ще бъдат спазени. "Българските граждани трябва да свикнат, че партиите трябва да си изпълняват обещанията. Ето защо ние категорично няма да подкрепим първия мандат", допълни Петков. 

"Неведнъж сме заявявали, че в Народното събрание, пред камери ще водим разговори с всички политически сили", заяви от своя страна другият съпредседател на ПП Асен Василев. 

След края на разговорите с всички политически сили в 48-ото Народно събрания започва и процедурата около връчването на мандати. По Конституция първият е за най-голямата партия ГЕРБ-СДС, вторият за „Продължаваме Промяната”, а третият по избор на президента.