Президентът Румен Радев започна консултациите за съставяне на правителство с първата по численост парламентарна група ГЕРБ-СДС.

"Възможности за сформиране на правителство в рамките на този парламент има. Въпросът е, че партиите колективно са попаднали в рововете, които са издълбали помежду си в последните години. Политическият егоизъм е взел връх, опасността от нови избори е налице и за съжаление властват тънките сметки кой каква полза може да извлече от създадената ситуация", информира Томислав Дончев държавния глава за постигнатото до момента.

"За нас възможните варианти са обединени върху принципи, а не от аритметически мнозинство. От водените разговори до момента не мога да отговоря положително, че има потенциал за сформиране на управляващо мнозинство от партии, които стоят зад общи принципи и цели. Дали би могло да има? Би могло, има процеси на отрезвяване. Ние ще положим всички усилия", увери Дончев.





"Вярвам, че осъзнавате, че победата ви на изборите е една огромна отговорност, защото страната е в тежка политическа и социално-икономическа криза", заяви в началото на консултациите Радев, поздравявайки ГЕРБ-СДС за представянето на предсрочния вот.

„Продължаваме Промяната” категорични: Няма да подкрепят кабинет с първия мандат

"Очакванията към носителите на първия мандат са големи за съставяне на правителство, което да може да поеме отговорност за страната", изтъкна президента. Той подчерта, че формирането на кабинет ще бъде ключово за дължината на живота на 48-ото Народно събрание.
 

ГЕРБ на консултации при Радев
Георги Димитров


"След няколко избора отново ГЕРБ-СДС сме първа политическа сила. Това го отдаваме отчасти на разбирането на гражданите, че трябва да приключат експериментите в държавата", посочи от своя страна Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ. "Положихме всички усилия за да има работещо Народно събрание. Парламентът вече работи и се провеждат изслушвания и дебати по закони", изтъкна още тя.

"Едно от основните предизвикателства ще е зимата, доходите на гражданите, заявките от някои политически сили, че този дебат за евентуален бюджет 2023 може да се превърне в сватбарско наддаване, в контекста на това, че може отново да има предсрочни избори, е тема за сериозен дебат. Само държавническата апозиция на всички политически сили може да не ни изправя пред следващо предизвикателство на следващ етап, добави Атанасова.

Президентът посочи, че очаква да чуе от най-голямата ПГ в парламента визията им за антикризисните мерки, бюджета, новите изтребители, военната помощ за Украйна, готовността за работа по плана за устойчивост и възстановяване, смяната на ръководствата в редица важни институции в държавата, чийто мандат е изтекъл. "Приемането на еврото не може да се случи от управител на БНБ с изтекъл мандат", категоричен беше той.

Румен Радев подчерта на старта на консултациите, че очаква партиите в парламента да поемат отговорността си и да не се допуска грешката от последния парламент, когато по думите му въпросът за властта обсебил цялата дейност на Народното събрание.

"Важно е и вашето отношение към бюджета - дали той ще избегне неизбежния предизборен елемент, и дали той ще даде възможност за изпълняване на приоритетите. Или ще отидем на 3% дефицит, или на 6.6% в пълно нарушение на Маастрихтските критерии", посочи Радев.

Костадин Костадинов: Няма да има правителство в този парламент

 

ГЕРБ на консултации при Радев
Георги Димитров


Делян Добрев представи по време на консултациите седемтте антикризисни мерки, които ГЕРБ ще внесе в парламента. "За първи път от началото на годината служебният кабинет проведе търг за покупка на газ. Отстъпките, които се постигнаха, са далеч по-добри от предходните договори за доставка на газ. От първи януари ще искаме нова тръжна процедура за доставка на газ, защото това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в Еврозоната при спазване на срока от 1 януари 2024 г. ", информира Добрев.

ГЕРБ и Радев влязоха в спор по военната тема, като депутатите изтъкнаха, че България е смятана за слаб член на НАТО и в алианса не гледат добре на факта, че страната ни има решение да не се предоставя въоръжение на Украйна.

"Аз съм присъствал на всички срещи на върха и на нито една не е казано, че България е неефетивен член на НАТО. Както и няма нито един документ или изискване, което да задължава страните да предоставят оръжие", категоричен беше президентът.

"Аз не виждам какво да коментирам повече, защото всичко беше публично, прозрачно и вие медиите имахте възможност да наблюдавате нашите разговори", каза Десислава Атанасова след края на срещата при президента. 

"Все още има възможности, за някои разговори по определени приоритети. Неколкократно призовавахме останалите политически партии и формираните от тях парламентарни групи да помислят за рисковете пред държавата ни, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, защото, очевидно е, че без първата политическа сила, много трудно би се сформирал кабинет. Без значение от политическата цена, която ще плащат всички останали. Предложихме приоритети, теми за разговори, възможности за търсене на ясна платформа и конкретен отговор на кризите, които стоят срещу България", каза Атанасова. 

"Очевидно е, че дори ползването на контактната група не срещна нито разбиране, нито държавническо отношение от другите и те смятат, че по-голям шанс има друга политическа сила", обясни Десислава Атанасова. 

"В този смисъл, ние считаме, че всичко, което заявихме като възможни приоритети, като търсене на мнозинство по определени теми, все още стои на масата. Очакваме останалите парламентарни групи да помислят отново за възможности. Разбира се ние, както и преди няколко дни имах повод да кажа в встъпителната декларация, ако не получим, какъвто и да е знак, че ще се търси възможност за решаване на кризите пред България, с отговорност към всички нас, то ние за пореден път ще демонстрираме не само самочувствие, но ние имаме експерти, които можем да предложим за кабинет", заяви шефът на парламентарната група на ГЕРБ. 

"От тук нататък, има още време, не ни каза президентът кога ще връчи мандата. Той следва текстовете на Конституцията, ще проведе консултации с всички останали, така че предстои", каза още Атанасова след края на консултациите на Дондуков 2.