Държавният глава Румен Радев стартира от сряда (26 октомври) консултациите с представители на парламентарните групи в 48-ото Народно събрание. Първи са поканени от ГЕРБ-СДС. В кулоарите на парламента депутатите коментираха какви са техните прогнози за създаване на правителство в рамките на този парламент. 

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще се явят в разширен състав на свиканите от президента консултации. Това обяви в кулоарите на парламента Томислав Дончев

"Ние ще се явим. Може би е редно да се явим в разширен състав, защото има няколко важни теми за разговор. Първата, разбира се, основната, шансовете, възможностите за сформиране на управляващо мнозинство и на правителство в рамките на този парламент. Наред с това ние считаме, че има и други важни теми-бюджет за 2023-та, с каква бюджетна технология се подхожда, титулярен бюджет, удължаване на бюджета за 2022 година, параметри в него. Разбира се и други теми, включително и темата енергетика", категоричен бе Дончев. 

"Относно декларираното желание на президента да не бърза с връчването на мандатите, считам, че това е правилно. На този парламент трябва да се даде шанс, защото в противен случай опцията "бързи избори", би произвела сегашната ситуация и ние бихме били поставени пред същите задачи, пред които сме поставени в момента", категоричен бе Дончев.

"Единствената разлика, която би се отразила в отлив от подкрепа на някои политически сили е темата за отговорността. Кой ще е виновен за неспособността на това Народно събрание да сформира управляващо мнозинство", обясни Дончев и допълни: "Считам, че на това Народно събрание трябва да му бъде даден шанс".

"Смятам, че този ход е удачен от гледна точка на това, че парламентът има нужда от малко повече време" - така председателят на парламентарната група на „Български възход“ Стефан Янев коментира пред журналисти в кулоарите на парламента изявлението на президента Румен Радев, че няма да бърза със самите консултации и с раздаването на мандати за съставяне на ново правителство.

Според Янев в първите дни в парламента е имало „висок тон“ между формациите, но постепенно тонът се е нормализирал. "До голяма степен вече имаме наченки на диалог по някои въпроси и се надявам да продължим в същата посока", коментира той.

За него е от изключителна важност да се положат усилия за съставянето на мнозинство, което да е в състояние да излъчи правителство. Янев смята, че така формациите ще бъдат честни към българските граждани. Той каза, че е безотговорно да се говори за нови избори.

Относно възможностите за реализиране на първия и втория мандат, които според Конституцията се връчват на първите две по големина парламентарни групи, Янев заяви, че не трябва да се дават категорични мнения в този момент. Той потвърди, че от „Български възход“ са готови да получат третия, последен мандат, който се дава на избрана от президента парламентарна група. "Да, ние сме готови, имаме стратегия. Ако тази хипотеза се осъществи, тогава ще говорим в детайли", коментира Янев.

"Очевидно сме в много сложна ситуация, очевидно трябва да има правителство". Това коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"За нас сериозният разговор е с втория мандат", допълни той. 

"За мен смисълът е да има правителство, което да стъпва на антикорупционен консенсус, на разбиране, че трябва да решим проблема с правосъдието, корупцията, за да може да нормализираме политическия разговор, коментира Иванов. Това сме поставили като условие за наша подкрепа, ако някой търси такава от нас", допълни той.

"Има големи принципни теми, които ни разделят", каза Иванов в отговор на въпрос. Докато не разберем каква е дълбоката причина за тези разделения, ние няма да можем да решим този проблем, допълни депутатът. По думите му, дълбоката фундаментална причина за това е системната корупция. Според него тя делегитимира от гледна точка на гражданите държавните институции.

Относно въпрос, свързан със забавянето на връчването на мандатите, Иванов каза, че логиката на конституционния текст не е да се спазват някакви срокове, а да стане правителство. 

Право на президента е да прецени как трябва да бъдат раздадени мандатите и колко време ще отнемат отделните консултации. Със сигурност парламентът вече заработва на много бързи обороти, така че има много неща, които трябва да се свършат и могат да работят дори и преди излъчването на редовно правителство. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на Продължаваме промяната Андрей Гюров.

"Това, което ние се разбрахме днес на Председателския съвет е бързо и експедитивно формиране на постоянните комисии в Народното събрание в срок до края на тази седмица", заяви Гюров.

„Отговорност е на политическите сили да намерят консенсус помежду си. В момента тежестта е паднала върху първата политическа сила - да намери това мнозинство. Трябва да се намери формула, в която някой да поеме отговорността за управлението на държавата. В противен случай има опасност или да не се приеме бюджет, или да се приеме един популистки бюджет и никой няма да носи отговорност за него”, каза Иван Иванов от БСП.

„Времето е необходимо да приемем бюджета, а за “БСП за България“ още повече социалните мерки, които за нас са задължителни в тежките месеци, които ни чакат. Ще използваме това време максимално, за да търсим съгласие по социална програма в Бюджет 2023.“ Това заяви от кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с връчването на мандатите от президента.

Лидерът на левицата е изненадана от информацията от днешното изслушване на финансовия министър: „Въпреки трите варианта, които бяха анонсирани като подготвени от служебния кабинет, в крайна сметка няма да има бюджет, а ще има удължаване на досегашния. За нас това не е приемливо, защото цените растат, бедността нараства и трябва да се подобри бюджетът за 2023 г. с увеличаване на минималната заплата, а служебният кабинет предвижда замразяването ѝ. С преизчисляване на пенсиите, а служебният кабинет предвижда само швейцарско правило. Ако продължим сегашния бюджет, при нарастващите цени, инфлация, тежки зимни месеци, ще ощетим и народа си, и икономиката“, предупреди Нинова и допълни, че трябва да има нов бюджет за 2023 г., който да отчита необходимостите в момента за държавата и за народа.

Лидерът на левицата потвърди позицията на партията, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ, на ДПС и на “Възраждане“, а ако бъдат поканени от “Продължаваме промяната“ за втория, ще участват в разговори.

Първият ден на работа на това Народно събрание с изявление на председателя на ПГ на ДПС в нарочна декларация за откриване на парламента заявихме, че държавният глава не трябва да бърза с тази процедура, заяви Хамид Хамид от движението.

На лице е тежка политическа криза, от която трябва да се намери изход, диалогът върви бавно. Трябва да се положат максимални усилия. Призовахме да не се бърза. Виждаме в това добър знак“, допълни Хамид.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов вчера заяви, че от формацията му нямат проблем да си говорят с останалите партии и изрази готовност за кабинет, ако получат третия мандат.

„Заявяваме категорично - искаме третия мандат и сме готови със състав на кабинет”, обясни Костадинов.

Той коментира и, че не вижда проблем да подкрепят правителство, ако то се съгласи с идеите им за еврозоната и за вдигане на санкциите срещу Русия. „Нека кажа нещо еретично - защо да не получат подкрепата на „Възраждане”, ако споделят нашите виждания. В крайна сметка трябва да се обединяваме около принципи и програми, а не около личности и имена на партиите”, уточни лидерът на „Възраждане”.