"Ние от "БСП за България" поискахме това изслушване, защото смятаме, че е един от най-важните въпроси, които трябва да решим. Уважаема, г-жо министър, за нас от парламентарната група, стоят три важни въпроса. Първо, колкото и време да работи парламента, в зависимост от преговорите за съставяне на правителство, какъвто и да е изходът от тези преговори и когато и да приключи, ние трябва на всяка цена трябва да приемем бюджет за 2023-та. Защото не можем да оставим държавата, хората и икономиката без подкрепа през тежките зимни месеци, а и през цялата следваща година, която се очертава нелека", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Така тя мотивира искането за изслушването на служебния министър на финансите Росица Велкова за държавния бюджет за 2023 година в Народното събрание. 

"На второ място, от това, което анонсира служебния кабинет и служебния министър на финансите, сме притеснени от единия от вариантите за бюджет, подготвян от служебния кабинет, в който се орязват или замразяват социални плащания", заяви Нинова. 

"Трети мотив да поискаме това изслушване, е нашия труден опит в предишни парламенти, в подобна ситуация, когато няма мнозинство, водят се преговори за правителство, тогава ние държахме третия мандат достатъчно дълго за да се приеме бюджетът", заяви Нинова.

"Четвъртото нещо, което искам да кажа, то е най-вече към колегите от ГЕРБ. Нека да не допускаме да се налага практиката на контактьори. Видяхме, че опитът с контактна група да се направят преговори за съставяне на правителство, не доведе до добър резултат. Предложението на г-н Борисов сега пък да има контактна група между нас, президента и служебния кабинет, в която да се обсъжда бюджетът, за нас е абсолютно неприемливо. Това е парламентът. Това по волята на народа сме народните представители. това е мястото, където трябва да се приеме бюджет и нямаме нужда от контактьори, които допълнително изкривяват и без това трудното състояние на парламентарната демокрация и авторитета на парламента", заяви Нинова.