Контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси проведоха среща с представители на парламентарната група на ДПС в зала „Запад“ в Народното събрание.

"Благодарим ви за това да можем да бъде заедно в един коректен, честен и откирт диалог - такъв, какъвто искаме да видим в Народното събрание и в партийните централи. Благодарим предварително за коректния разговор, в който ще търсим конкретни решения", обърна се Плевнелиев към ДПС. 

"За нас е чест и отговорност да откликнем на тази покана за диалог. Самият факт, че първата политическа сила избра вас за тези разговори е достатъчно ясен знак, който ние разчитаме така - в тези сложни времена отговорността ни пред народа за това да се излезе от кризата е голяма. Вторият знак, който разчитаме с вашето присъствие, е това, че правителството, което трябва да формираме в условията на война, нашата лоялност в организациите, в които членуваме, трябва да бъде изведена пред скоби. Идваме с тази нагласа и благодарим да поканата", отговори Йордан Цонев. 

контактна група ДПС
БГНЕС

"Ние казахме, че сме за това да търсим възможности за съставяне на идейно-хомогенно евроатлантическо мнозинство", заяви Йордан Цонев след срещата. 

"Много държах да обясним и добре обяснихме на преговарящите, че не е самоцелно търсенето на такава коалиция и изразихме своето разочарование, че в българския парламент от 7 партии, 4 са с явно изразена проевропейска и пронатовска идеология и тези партии имат 173 депутата и със измислени причини, според нас, абсолютно измислени, защото ако корупцията е проблем, тя е проблем за целия Европейски съюз. Но корупцията не я посочват политиците, а съдебните органи", категоричен бе Цонев. 

Той обясни, че на срещата също е представен проектът за конситуционна реформа на ДПС от миналата година.

контактна група ДПС
БГНЕС

"Бяха изключително озадачени и господин президентът Плевнелиев и господин Паси, че такова нещо изобщо не е артикулирано. Даже казаха, че това е същинската съдебна реформа", допълни Йордан Цонев. 

"Нашата позиция е, че решаването на проблемите на хората, с което трябва да се заемем, минава през решаване на политическата криза. Решаването на политическата криза минава през съставяне на мнозинство и правителство. Ние смятаме, че това мнозинство трябва да е евроатлатнтическо, защото там се намират инструментите, с които можем да решим сигурността и икономическите проблеми", заяви Цонев. 

На срещата е обсъждано и влизането на България в Еврозоната, каза още Цонев.

"Категоричното си съгласие изразихме. Нашата позиция от десетилетие е такава, че ние трябва да станем членове на еврозоната, защото това носи само позитиви", заяви още депутатът от ДПС. 

"Не сме привърженици на президентска република. Ние сме привърженици на парламентарна република и то отявлени привърженици", категоричен бе Цонев в отговор на журналистически въпрос.

контактна група ДПС
БГНЕС

"Тук въпросът е по-широк имаме ли доверие в избирателния процес. ДПС няма доверие. След всичко, което се случва с машините, сорс кодове, контрол. ДПС няма доверие в изборния процес, който се осъществява с тези машини по този начин", заяви Цонев на въпрос за връщането на хартиената бюлетина. 

След срещата Соломон Паси и Росен Плевнелиев заявиха, че вярват, че единственото правилно решение за България е да има работещи институции, включително Народно събрание и правителство. 

„Затова сме и тук, защото за нас каузата е кауза на европейското демократично развитие на България и това означава работещи институции. Пресечни точки намерихме много, виждаме много силна мотивация, мобилизация на евроатлантическите сили. Неслучайно от самото начало казахме, че ако има решение в този труден момент в България, то може да бъде единствено евроатлантическо“, каза Плевнелиев. 

„Ще продължаваме да се борим за една силна България в един силен Европейски съюз“, допълни той. 

"Тъй като геополитиката диктува дневния ред на България и света, отново геополитиката може да даде решението и у дома", добави и Соломон Паси.

Росен Плевнелиев представи проект на Декларация, която ще внесе в парламента с надеждата тя да бъде обсъдена в пленарната зала. В документа се призовава за:

- Полагане на усилия за връщане на парламентаризма и съставяне на редовно правителство, за да се избегне риска от авторитарно управление;

- Приемане на законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост;

- Мерки за борба с корупцията като, например - прозрачност при всички обществени поръчки и търгове;

- Съдебна и правна реформа с конституционно мнозинство, базирана на институционален, а не субективен подход;

- Осъждат се опитите за смяна на конституционния модел и въвеждането на президентска република, тъй като това води до риск за авторитарно управление;

- Задълбочаване на евроинтеграцията като единствен гарант на тези ценности;

- Присъединяване към еврозоната и Шенген;

- Одобрение на втората поръчка за изтребители Ф16 за допълване на ескадрилата на ВВС;

- Превъоръжаване на Българската армия и работа по изпълнение на ангажиментите към НАТО;

- Осъждане на Руската агресия в Украйна, непризнаване на анексираните украински територии;

- Мерки за киберсигурността, включително и срещу хибридната война;

Контактна група Плевнелиев Паси
БТА


В събота контактната група проведе срещи с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и „Български възход“. Официално отказаха участие парламентарните групи на „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „БСП за България“.

След разговорите в събота Росен Плевнелиев коментира, че е позитивен реалист. "Най-трудното тепърва предстои, но виждаме много пресечни точки", посочи той пред журналисти в парламента. 

Плевнелиев отбеляза, че са в контакт и с тези парламентарни сили, които официално са отказали да участват в консултациите, и ще ги информират за решенията и приоритетите, по които са намерили съгласие. "Ще се опитаме да съгласуваме с тях и този текст на декларация на 48-ото Народно събрание, който искаме да представим на вниманието на обществото и медиите в понеделник, когато приключи първата фаза на консултации", допълни той.

Според Плевнелиев отказът от диалог преди всичко е, защото тези политически партии още са останали в предизборните си нагласи, в предизборните си обещания. "Последните избори и начинът, по който се водиха предизборните кампании, преминаха всички граници на неефективността, на злоба и разделение, на което сега плащаме голямата цена. Уважаеми политици, не се прави така", отбеляза той.