Връщане на диалога, взаимодействие между партиите и решаване на неотложни задачи в контекста на множество кризи в България и региона. Контактната група, оглавена от президента Росен Плевнелиев и Соломон Паси се зае с нелеката задача да са медиатори между отделните партии и да се опитат да водят преговори за съставяне на кабинет.

Паси оприличи тази задача с трудност между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно" преди старта на разговорите, а вчера той написа в Twitter, че ще бъде много по-лесно да се направи британско правителство след оставката на британския премиер Лиз Тръс, а не български кабинет.

Вече три станаха парламентарно представените формации, които отказаха да правят подобна среща - "Продължаваме промяната", "БСП за България" и обединението "Демократична България".

И„Демократична България“ отказва среща с Плевнелиев и Паси


Първи с президента Плевнелиев и Паси се срещнаха представители на ПГ на ГЕРБ-СДС - Десислава Атанасова, Даниел Митов и Томислав Дончев.

"Това беше една от стъпките за търсене на възможности за разговор. Отдавна заявихме да седнем на масата, да търсим възможност за диалогичност чрез хора, които са извън активната политика, и да бъдат медиатори. Говорихме за предизвикателствата на кризите, включително през законодателния въпрос, както ще има ли Народно събрание в следващите месеци, ще има ли правителство. Ние от ГЕРБ-СДС ще положим тези усилия до края.  Надявам се, че в следващите няколко дни някои от парламентарните сили ще преосмислят решенията си", заяви Атанасова след края на срещата.

По думите на Томислав Дончев, че ако ГЕРБ-СДС търсят управленско мнозинство, то няма да е аритметичен сбор, а на базата на принципи, идеи и политики.

„Български възход”: Евроатлантически партии са в някакво жестоко стълкновение

След ГЕРБ-СДС, представители на ПГ "Български възход" се отзоваха на срещата.

"Ние винаги сме считали, че политиците влизат в парламента, за да си взаимодействат с една-единствена цел - да решават проблемите на българското общество. Затова имахме позитивна кампания, не давахме напразни обещания. Само с взаимодействие на партиите може да се постигне това", заяви председателят на парламентарната група на "Български възход" Виолета Комитова.

Бях много учудена, че евроатлантически партии са в някакво жестоко стълкновение. Това трябва да се преодолее. Ние сме насреща, за да се решават проблемите“, каза още Комитова.
.
След края на срещата, Комитова заяви, че "Български възход" ще работи в посока антикризисно правителство - не програмно, а антикризисно, което да се справи с множеството кризи, които са натрупани в момента.