Това, което видяхме по време на консултациите и от заявките на партиите в парламента, е че в момента има едно масово бягство от отговорност и търсене на варианти как да излезем най-бързо в посока избори. Междувременно се гледа да се осигури служебна победа с хартиената бюлетина. Това коментира председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната” Андрей Гюров по NOVA.

„Ако следим действията на партиите и какви са първите неща, с които искат да се занимават в парламента, единствено ПП показва, че ние с нашите ясно заявени политики и мерки имаме намерение да поставим важните проблеми на дневен ред”, добави той. Като уточни, че са влезли в 48-ия парламент с два основни принципа - да работят за решаване на проблемите и да отстояват принципите и позициите си.

Гюров отново обясни, че „Продължаваме Промяната” няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или ДПС.

„Никой не може да очаква или да изисква от нас да направим такава стъпка”, категоричен е той. Ако се стигне до втори мандат, той обясни, че разговорът за него няма да е имитация, затова подходили отговорно, като заявили политиките си.

Ще водим прозрачни разговори с всички политически сили”, уточни председателят на ПГ на ПП.

„Ако става въпрос за ГЕРБ, ние искаме да знаем готови ли са да скъсат пъпната връв с главния прокурор Иван Гешев и най-накрая да успеят да го споменат в едно изречение със съдебна реформа. Ще признаят ли, че политиката, която водеха, и моделът на управление не е бил в интерес на българските граждани, а в интерес на определени фирми, черни каси, кюлчета и прочие. Да ги попитаме защо бягат от отговорност да съставят правителство”, каза още Гюров. И подчерта, че преговори с Бойко Борисов не целят неговото унижение.

Заявката на ПП за втория мандат стъпвала на „много ясен принцип” - да се върне дневният ред на българските граждани. „Всеки, който е готов да работи в тази посока, може да подкрепи един такъв мандат”, е неговото мнение. За отношенията с БСП Гюров поясни, че не вървят към точка на замръзване. „Те трябва да решат в каква посока искат да водят своята политика. Дали в посока да продължаване разграждането на модела на статуквото, или да го реабилитираме”, каза още той.

Гюров е категоричен, че няма разцепление в парламентарната група на „Продължаваме Промяната”. „Няма шанс депутати от нашата група да се отцепят и да подкрепят първия мандат. Разговори текат по много теми. Доказали сме, че сме партия, която не взима еднолични решения. В нашата група редовно имаме дискусии по всяка една тема, която е на дневен ред”, каза още депутатът.

Целия разговор гледайте във видеото. 
NOVA