Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ / ДПС
Има ред случаи, в които виждаме как прокуратурата не извършва проверка на един кръг тук в България. Конституционният съд се произнесе, че Кирил Петков е нарушил Конституцията. ПП атакуват главния прокурор привидно, но когато ние направихме предложение да ограничим неговите правомощия, те избягаха. Ползват като параван атаките в публичното пространство срещу главния прокурор, а прокуратурата ги прикрива.

Това каза на брифинг в парламента Мустафа Карадайъ от ДПС.

Карадайъ припомни, че през месец март НС прие ограничения за възможността да се придобива българско гражданство чрез инвестиции и прокуратурата беше сезирана да провери всички издадени гражданства на база инвестиции.

"Към настоящия момент няма информация за извършени такива проверки", съобщи народният представител, нито пък за "милиционерщината, главявана от Рашков".

ДПС: Лъжа е, че подкрепяме износа на руски нефтени продукти

"Ще настояваме по най-бързия начин да ни бъдат представени данни за тези проверки", каза Хамид Хамид и допълни, че трябва да се знае кой кого прикрива в схемата за златните паспорти.

Йордан Цонев от своя страна отбеляза, че от ДПС внесоха Законопроект за забрана за износа на петролни продукти, преработени в рафинерията "Лукойл", а вчера Енергийната комисия го прие. "Но нас продължава да ни учудва, че фактът, че част от организациите, които стоят в българската дълбока държава, т.нар. Кръг "Капитал", продължават да защитават позицията, че петролното ембарго, което ще влезе на 5 декември, не обхваща това", каза той.

Цонев е категоричен, че геополитическият избор на България изисква страната ни да бъде ясен, предвидим и много твърд съюзник в съюза, в който членува, и да бъде ограничавано енергийното влияние на Руската федерация.
 
БГНЕС