/ netinfo
България се отказа от участие в „Евровизия“
99266
България се отказа от участие в „Евровизия“
  • България се отказа от участие в „Евровизия“
България няма да участва в следващото издание на „Евровизия”, което ще се проведе през май 2019 година в Тел Авив. Това стана ясно, след като БНТ публикува официално съобщение на сайта си. В него сe разкрива, че решението е част от мерките, които ръководството на телевизията предприема за оптимизиране на публичните разходи.
 
Дарик потърси основните гледни точки по темата, като генералният директор на БНТ Константин Каменаров отказа да бъде арбитър между хората, които подкрепят решението и тези срещу него. В социалните мрежи се разпространяват колажи, които осмиват българското представяне в Евровизия. От друга страна, фенове вече събраха над 1000 гласа в онлайн петиция към БНТ с цел за преразглеждане на казуса.

Израел намери 12 млн. евро депозит за Евровизия

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров посочи две причини за отказа от участие на страната ни в песенния конкурс през следващата година. „Основните причини са две: едната е, че искаме да изчистим регламента, по който се избира българското участие в този конкурс, защото знаете много добре, че това винаги е предизвиквало леки съмнения, въпроси. Втората причина е, че БНТ има бюджет – той е меко казано недостатъчен, – който в момента просто има други приоритети, които малко или повече не позволяват това нещо. Това е поредното нещо, което е скъпо удоволствие, искам да се знае от всички”, каза Каменаров. Той подчерта, че това решение не означава, че България никога повече няма да участва в „Евровизия”. „Мисля, че казусът малко е буря в чаша вода, не знам защо чак толкова страсти предизвиква”, каза генералният директор на БНТ. Той припомни, че публично се знае, че на моменти „Евровизия” предизвиква доста естетически противоречия и по думите му както обикновено, нещата не са еднозначни.

Звучи ли „Toy“ на Нета като „Seven Nation Army“ на The White Stripes? (ВИДЕО)

В последните три години България записа отлично класиране на финала на конкурса – станахме втори с Кристиан Костов и четвърти с Поли Генова. Ето какво сподели пък Джей Джей от група „Екуинокс”, която завърши на 14-о място в последното издание на песенното състезание: „Наистина смразяваща новина за мен. Наистина тъжна новина за мен и за българската музика въобще, защото в последните години не само в Европа, а и много хора по света чуха, че в България може да се прави качествена продукция благодарение на добрата селекция на екипа на БНТ”, каза той, като посочи, че в последните години наистина е избирана най-добрата песен да представлява страната ни.

Equinox
Equinox netinfo

„Евровизия 2019“ ще се състои в Тел Авив

Фенове на шоуто подготвят петиция с цел да накарат ръководството на БНТ да преосмисли решението си. Главният редактор на българския независим сайт на „Евровизия” Мадлен Попова коментира, че страната ни има успехи и решението е неочаквано. И посочи, че е направена петиция, която ще бъде разпространена. По думите ѝ, когато Каменаров представил визията си за БНТ пред СЕМ, той няколко пъти споменал „Евровизия” и казал, че това е емблематичен формат за телевизията. "Как изоставяш емблематичен формат толкова лесно", пита се Попова и допълва, че не е логично, „защото България има страхотен имидж и в момента този имидж се руши”.

Влогъри от най-известния сайт за „Евровизия” коментираха, че България се е отказала от конкурса догодина и припомниха, че песента на Поли Генова е била в класациите в цяла Европа, а парчето на Кристиан Костов е имало същата съдба.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук