Израелката Нета Барзилай триумфира на изданието на Евровизия 2018 в Лисабон
Израелката Нета Барзилай триумфира на изданието на Евровизия 2018 в Лисабон / БГНЕС
Израел намери 12 млн. евро депозит за Евровизия
98510
Израел намери 12 млн. евро депозит за Евровизия
  • Израел намери 12 млн. евро депозит за Евровизия
Пълен обрат в проблемите с домакинството на Евровизия 2019. В последния момент местната обществена телевизия в Израел КАН успя да плати депозита от 12 млн. евро, за да се гарантира организацията на музикалния конкурс, научи Дарик.

По-рано през седмицата правителството на Израел, както и националната медиа, отказваха да платят необходимата сума и така се заговори за евентуална смяна на страната домакин.
 
За първи път от 39 години: Страната, спечелила Евровизия, няма да е домакин?

Организацията на Евровизия 2019 ще струва около 35 млн. евро на Израел, но други 12 млн. евро се оказаха ключови. Те са необходими на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), който отговаря за провеждането на музикалното шоу, при извънредни ситуации, които налагат смяна на държавата домакин. В противен случай сумата се връща в пълен размер след провеждането на шоуто. В крайна сметка се разбира, че 12-те милиона са осигурени от Израел в последния момент преди изтичането на крайния срок на 14 август.
 
Израел може би все пак ще е домакин на „Евровизия“

След запитване по темата Дарик получи официален отговор от Европейския съюз за радио и телевизия, в който се посочва:
 
"EBU проведе конструктивен диалог с обществената телевизия КАН и сега има гаранцията, от която се нуждае, за да може планирането на Евровизия 2019 в Израел да продължи. Очакваме с нетърпение развитието на нашата съвместна работа с КАН, като следващата важна стъпка включва избирането на града домакин за събитието през 2019-а".