Нета Барзилай спечели Евровизия, като по този начин Израел получи правото да организира конкурса догодина
Нета Барзилай спечели Евровизия, като по този начин Израел получи правото да организира конкурса догодина / Gulliver/Getty Images
Израелското министерство на финансите и ръководството на обществената корпорацията за радио и телевизионно разпространение "Кан" са се договорили по въпроса за внасянето на 12 милиона евро като гаранция за провеждането на "Евровизия 2019", съобщава в. "Джерузалем пост", цитиран от ТАСС.

За първи път от 39 години: Страната, спечелила Евровизия, няма да е домакин?
 
Сумата може да бъде преведена още на 14 август. На тази дата изтича срокът, поставен от Европейския съюз за радио и телевизия, за внасянето на залога за провеждането на конкурса в Израел.
Според изданието Министерството на финансите е разрешило на "Кан" да вземе кредит за внасянето на гаранцията, а правителството ще изплати сумата за сметка на "Кан" в случай че корпорацията не съумее да я върне "заради непредвидени обстоятелства".

Принц Уилям се срещна с победителката на „Евровизия“ Нета Барзилай (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Бюджетът на "Кан" за "Евровизия 2019" беше определен на 35 милиона евро, но в него не беше включена гаранцията, която първоначално трябваше да бъде внесена до 1 август. Срокът беше удължен с две седмици.
Платената гаранция се губи, ако конкурсът не бъде организиран от спечелилата го държава. Корпорация "Кан" обясни желанието си тя да бъде поета от държавата с това, че иначе би се наложило да уволни стотици сътрудници.

Израел спечели Евровизия, България е на 14-то място
 
Победителка в тазгодишното издание на песенната надпревара в Лисабон стана представителката на Израел Нета Барзилай с песента "Toy". Затова страната получи правото да организира конкурса догодина.

Звучи ли „Toy“ на Нета като „Seven Nation Army“ на The White Stripes? (ВИДЕО)

Проблемите обаче започнаха малко след това, когато премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че домакин ще бъде Ерусалим. Заради протести беше решено той да бъде организиран в друг град.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА