Калфин се отчете са свършеното от външното министерство през 2007 г.
Калфин се отчете са свършеното от външното министерство през 2007 г. / снимка: Sofia Photo Agency
България доказа, че носи нова стойност в Европейския съюз и може да отстоява националните си интереси в общата европейска политика. Това заяви министър Ивайло Калфин по време на годишната си пресконференция. „Характерът на българското участие в Ирак е максимално добре премислен”, каза още Ивайло Калфин.

Министър Ивайло Калфин даде доказателства за балансираната външна политика, която води страната ни: „Много рядко страните могат да се похвалят, че в рамките на малко повече от две години са имали посещения и в Америка, и в Русия на най-високо равнище и връщане на тези посещения от президентите на тези две страни”.

Няма фрапантни случаи на нарушаване на трудовата дисциплина и корупция в министерството на външните работи, каза още министър Калфин: „За корупция няма уволнени, има уволнени за нарушение на трудовата дисциплина – двама души. Дипломатически в момента текат шест дисциплинарни процедури”.

Министерството на външните работи е едно от малкото, което вече е направило съкращения и в монетна на щат са 1837 души. През тази година консулските ни служби са издали 40 процента повече туристически визи и 50 процента повече бизнес визи в сравнение с 2006 г.