/ МВнР
„На сигурно място сте и можете да разчитане на пълната ни подкрепа. С общи усилия ще направим така, че да се чувствате възможно най-добре в България.“ С тези думи министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди пълната подкрепа на страната ни за Амруддин Хакшенас - афганистанецът, който бе евакуиран в България след идването на талибаните на власт в родината му.

Хакшенас е дългогодишен служител на българското посолството в Кабул. Заедно със семейството му, той бе сред първите афганистански граждани, за чиято евакуация страната ни помогна в изпълнение на решението на МС за приемане на общо до 70 лица и техните семейства.
Евакуираха успешно служител на българското посолство от Кабул

Вие бяхте приятел, когато имахме нужда. Сега ние ще бъдем до вас. Ще направим всичко възможно тук да има бъдеще за вас и за вашите деца“, заяви министър Стоев, като изрази надежда, че афганистанецът и семейството му успешно ще се интегрират в обществото ни.

Амруддин Хакшенас
МВнР

Амруддин Хакшенас е назначен в посолството ни в Кабул през 1981 г.  От МВнР подчертаха, че продължават да оказват подкрепа на Хакшенас и след евакуацията. Той и семейството му ще бъдат настанени в жилище, осигурено от Българския червен кръст.
 
Амруддин Хакшенас благодари на министър Стоев за положените усилия и помощта от МВнР при изтеглянето им от Афганистан. За вниманието и подкрепата в тежката ситуация той изрази признателност и към посланиците ни в Пакистан и Афганистан – Ирена Ганчева и Иван Котов, към постоянния представител на Република България в НАТО Драгомир Заков, към директорите на дирекция „Азия, Австралия и Океания“ Наталия Мишева и на „Ситуационен център“ Антон Марков.

България дава убежище на 70 афганистански граждани

Външният ни министър благодари на Амруддин Хакшенас за всичко, което е направил за България през 40-годишната си служба за страната ни. В резултат на неговите усилия имотът на българската държава в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 г. По тази причина през 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани „Златна лаврова клонка“.