Той е първият афганистански гражданин, за чието изтегляне страната ни помогна след решението на МС от 26 август
От Министерството на външните работи (МВнР) потвърждават успешната евакуация от Афганистан на дългогодишния местен служител - административен секретар, на посолството на Република България в Кабул Амруддин Хакшенас и неговото 15-членно семейство.

Той е първият афганистански гражданин, за чието изтегляне страната ни помогна по линия на приетото на 26 август 2021 г. решение на Министерския съвет за приемане на общо до 70 афганистански граждани и техните семейства, работили към посолството ни или били в служебни отношения с ЕС, НАТО или със структурите на ЕС и НАТО в Афганистан.

Амруддин Хакшенас е назначен в дипломатическата ни мисия в Кабул през 1981 г. Благодарение на неговите усилия имотът на българската държава в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 години. По тази причина, през 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани - "Златна лаврова клонка".

Бомбена експлозия при преминаването на талибански конвой в Афганистан

Изтеглянето на Амруддин Хакшенас и семейството му бе организирано от ситуационния център на МВнР, като в него участваха редица структурни звена в МВнР и дипломатически представителства на България в чужбина, включително посолството ни в Пакистан и задграничните ни представителства в Брюксел, както и международни партньори и съюзници на България. МВнР изразява своите най-искрени благодарности към тях за оказаното съдействие и проявената солидарност.

МВнР продължава да подкрепя Амруддин Хакшенас в България в рамките на компетенциите си и благодари на останалите български институции, които в момента помагат на него и семейството му.