Бомба експлодира при преминаването на талибански конвой в Афганистан. Един талибан е бил убит, а няколко човека - ранени, при взрива в източната провинция Нангархар, предаде ДПА, като се позова на представители на местните власти и на очевидци.

Експлозията отекнала в 8 ч. (6.30 ч. българско време) в регионалната столица Джалалабад, каза говорител на талибаните. Той не даде други подробности.

Източник от болницата в Нангархар съобщи, че при взрива е загинал един талибан. Седем ранени, сред които четирима цивилни, са били настанени в лечебното заведение.
Според очевидци бомбата била скрита край пътя и детонирана при преминаването на конвой от талибански бойци.

Покушенията и експлозиите в Нангархар се увеличиха, откакто талибаните взеха властта в Афганистан в средата на миналия месец. Джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) има силно присъствие в източната афганистанска провинция, която граничи с Пакистан.

Талибаните създадоха специална комисия по сигурност


ИД пое отговорност за някои от тези атаки. Джихадистката групировка и талибаните са влизали в сблъсъци в миналото, отбелязва ДПА.

Високопоставен талибански представител каза наскоро, че ИД не представлява заплаха в Афганистан и талибаните са в състояние да се справят с нея.

Съединените щати междувременно направиха две изключения от своите санкции срещу талибаните, за да улеснят доставката на хуманитарна помощ в Афганистан, предаде Франс прес.

Първото разрешава на американското федерално правителство, неправителствени организации и някои международни организации "да доставят хуманитарна помощ на Афганистан или (да осъществяват) други дейности, (подпомагащи) базовите нужди" в тази страна. Второто изключение позволява някои трансакции, свързани с износа на селскостопански продукти, лекарства и медицинско оборудване, съобщи в комюнике министерството на икономиката на САЩ.

То подчерта своята решимост да гарантира, че американските санкции няма да ограничат достъпа на афганистански цивилни до хуманитарна помощ.

Ситуацията в Афганистан, много бедна държава, може да се влоши още повече, с налагането на икономически санкции и преустановяването на голям брой хуманитарни програми, след като талибаните взеха властта в страната, отбелязва Франс прес. Световната банка и Международният валутен фонд спряха помощта си за Афганистан, а Съединените щати замразиха резервите на афганистанската централна банка във Вашингтон.
БТА