/ Министерство на туризма
Вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова информира в телефонен разговор Елена Лисенкова, първи зам.-ръководител на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация за възможностите за влизане на руски туристи у нас, съобщиха от Министерство на туризма.

Николова: В готовност сме да започнем летния туристически сезон (ВИДЕО)

Тя благодари за получените отличия на двете най-големи туристически изложения в Русия - МИТТ и „Интурмаркет“. "Наша най-важна задача в настоящия момент е да възстановим двустранния туристопоток, който пострада изключително много от глобалната пандемия", заяви министър Николова.

Тя поясни, че на среща при министър-председателя Борисов, с участието на здравния министър професор Ангелов са анонсирани три възможности за влизане в България - ваксинационен сертификат, обхващащ всички признати от Световната здравна организация ваксини, включително и Sputnik V,  с отрицателен PCR тест или с отрицателен антигенен тест, с документ за преболедуване през последните 6 месеца.

Туристическото министерство започва рекламна кампания под наслов „Безопасно Лято 2021“

Вицепремиерът поясни още, че е осъществен голям напредък по отношение на ваксинирането на туристическия бранш. По думите ѝ, нито един турист у нас - и български, и чуждестранен, не се е разболял от коронавирус от началото на пандемията, и това ни дава огромни надежди, че можем да имаме спокойно и безопасно лято.

Министър Николова съобщи още, че българското посолство в Москва организира среща на 29 април с всички акредитирани туроператори, работещи за дестинация България, на която своевременно ще бъдат информирани за изискванията за пътуване. Тя добави още, че ще продължи да работи, съобразно правомощията си, за укрепване на двустранното сътрудничество.

България очаква най-много български и румънски туристи по Черноморието

От своя страна Елена Лисенкова изказа благодарностите си, че именно Руската федерация е първата страна, която България информира за начините на влизане на туристите.

„Много се радваме, че давате три възможности и сме сигурни, че това ще направи пътуванията от Русия към България безопасни“, уточни тя. И добави, че Русия е отворена за партньорство и сътрудничество с България.