/ Министерство на туризма
МВР има готовност да посрещне летния туристически сезон
"Важно е всички - държавни и местни институции, контролни органи и представители на бизнеса, да работят в синхрон, защото само по този начин можем да гарантираме сигурно и безопасно пътуване и почивка за туристите, както и спазване на правилата".

БХРА: Несериозно е чиновници да обясняват на хотелиерите, че са дали помощи на други бизнеси

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова по време на срещата си с представителите на туристическия бранш и контролните органи във Варна, съобщиха от Министерство на туризма.

В дискусията участваха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, Коста Базитов, зам.-кмет на община Варна и Стоян Пасев, областен управител на Варна. „С туризма са свързани много институции, организации и структури от различни ресори, контролни органи и местната власт.

Разчитам на Вашата експертиза, за да бъде Черноморието сигурна дестинация за българските и чуждестранните гости, които ще изберат нас, за да отдъхнат след тежката за всички година“, обясни министър Николова.

Безплатни чадъри и шезлонги по морето - възможно ли е (ВИДЕО)

И припомни, че за предстоящия летен сезон Министерството на туризма е разписало ясни правила за по-силен, спокоен и обезпечен с адекватни здравни мерки ваканционен туризъм у нас, който ще стартира на 1 май.

„Истината е, че предстои предизвикателен сезон, в който всички трябва да работим последователно, защото дори една малка грешка се вижда. Всяко нарушение или неспазване на правилата моментално става публично, а това изключително много вреди на имиджа ни и оставя петно върху дестинация България.

Важно е да се върне доверието на гражданите в безопасната среда, за да може туристическият бранш да се отвори и браншът да заработи на бързи обороти“, разясни министърът.

Марияна Николова обсъди ситуацията в сектор туризъм и предстоящия летен сезон с Франк Кванте

Вицепремиерът съобщи още, че министерството вече е стартирало множество рекламни кампании за представянето на дестинация България на приоритетните за страната ни пазари.

„Особено внимание обърнахме на съседните страни, от които имаше доста голям интерес през зимния сезон. Кампаниите продължават и за Лято 2021“, уточни още тя.

По думите ѝ, това лято отново ще се разчита на сънародниците ни, които да изберат курортите и местата за отдих по родното Черноморие пред това в чужбина. „Смятам, че взетите навреме мерки ще привлекат повече хора в местата за настаняване, заведения, СПА звената както по Българското Черноморие, така и във вътрешността на страната“, обясни министър Николова.

Въведоха правилата за летния туристически сезон

Областният управител на Варна Стоян Пасев каза, че в условията на пандемията туристическият бранш е пострадал най-много. „Секторът се крепи на съседните държави. Трябва да направим всичко възможно PCR тестовете да отпаднат преди Великден. Сложна е обстановката, но разчитаме на Вашата помощ. Това, което сте направили до момента е изключително и се надявам да даде резултати“, уточни той.

Зам.-кметът на Варна Коста Базитов увери министър Николова, че варненските и регионалните структури имат готовност да се включат в инициативите за разрешаване на проблемите, свързани с отваряне на пазара на туристическите услуги.

По време на срещата бизнесът постави въпросите за начините за влизане на чужденци в България, както и издаването на визи за руските граждани. Относно чартърите бе споменато, че за април, май и юни има доста анулации и поради тази причина трябва да се действа бързо, за да се намали техният брой.

Летният туристически сезон у нас започва на 1 май

Браншът благодари на министър Николова за всичко направено от нея за времето, в което заема длъжността министър на туризма.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заявиха, че бизнестът е подготвен, като още миналата година работещите в сектора са били обучени как трябва да работят в условията на COVID-19.

От РЗИ пък коментираха, че постъпват списъци с желаещи за ваксинация. „Няма да има проблем с желаещите от Вас да бъдат ваксинирани“, уточниха от институцията.

МВР има готовност да посрещне летния туристически сезон. Имаме готовност за засилено полицейско присъствие в местата със засилено присъствие на туристи. Ще привлечем командировани служители от цялата страна, включително и от чужбина при необходимост.