/ iStock/Getty Images
Разчитаме на черноморските райони за развитие в България на конкурентоспособен туризъм
Вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова участва в откриването на Четиринадесетия черноморски туристически форум на тема „Рестарт на туризма - нова надежда“, съобщиха от Министерство на туризма.

Обмислят се всякакви възможни варианти за облекчено влизане на туристите в страната

"Пандемията от COVID-19 постави света пред нови предизвикателства, за които трябваше бързо да търсим решения. На първо място на изпитание бе поставено здравето ни, а след това и множество сектори - един, от които несъмнено е туризмът.

Така кризата от здравна постепенно се превърна в икономическа. Благодарение на ваксините обаче е време да помислим за рестарта на сектора", заяви министър Николова.

Николова във Варна: Важно е да гарантираме сигурно и безопасно лято на туристите

По думите й, по света, много милиони работни места и бизнеси са зависими от силен и процъфтяващ туристически сектор. Отрасълът също е движеща сила за опазване на природното и културното наследство, като ги запазва за бъдещите поколения.

"В тази насока са ориентирани и едни от основните ни маркетингови кампании сред съседните ни страни и приоритетните ни пазари", уточни тя. И добави, че предстои предизвикателен летен сезон, но важността на Черноморския регион за устойчивото развитие на туризма в България и утвърждаването ѝ, като разпознаваема туристическа дестинация за четири сезона е огромна.

Безплатни чадъри и шезлонги по морето - възможно ли е (ВИДЕО)

Вицепремиерът каза още, че се разчита изключително много на черноморските райони за развитие в България на конкурентоспособен туризъм, който съчетава летния отдих с възможностите за опознаването и на културно-историческото богатство на страната.

Министър Николова изрази очакванията си, че през Лято 2021 в морските ни курорти най-много ще бъдат българските и румънските туристи. "Разчитаме, че това лято сънародниците ни отново ще изберат курортите и местата за отдих по родното Черноморие пред това в чужбина.

Въведоха правилата за летния туристически сезон

Смятам, че взетите навреме мерки ще привлекат повече хора в местата за настаняване, заведения, СПА звената както по Българското Черноморие, така и във вътрешността на страната", заключи тя.