/ Министерство на туризма
До края на седмицата се очаква Министерството на здравеопазването да издаде заповед с ясни и точни критерии
"Обмислят се всякакви възможни варианти за облекчено влизане на туристите в страната. Предложили сме три възможности - сертификат за ваксинация, негативен PCR или сертификат за наличие на антитела.

Николова във Варна: Важно е да гарантираме сигурно и безопасно лято на туристите

До края на седмицата очакваме Министерството на здравеопазването да издаде заповед с ясни и точни критерии за влизане в Република България". Това заяви вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова пред медии във Варна, съобщиха от Министерство на туризма.

"Разчитам на здравните власти и тяхното решение, така че за майските празници да имаме посещения", уточни вицепремиерът. Тя обясни още, че предвид факта, че туризмът е структурно определящ отрасъл за икономиката на страната, както и наближаващият летен туристически сезон, бе решено да се положат необходимите усилия заетите в отрасъла лица, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, да бъдат навременно имунизирани.

БХРА: Несериозно е чиновници да обясняват на хотелиерите, че са дали помощи на други бизнеси

"Призовавам бранша да бъде активен, за да може ефективно да се организира ваксинирането",
бе категорична министър Николова. И уточни, че за целта е необходимо да се предвидят съответните количества ваксини, както и да се създаде ред на регионално ниво от РЗИ за обхващане на тези, които искат, в сравнително кратки срокове.

„В България пристигнаха 62 010 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech. На 18 април в страната пристигнаха и 38 400 дози от ваксината срещу COVID-19 на производителя Moderna. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

Безплатни чадъри и шезлонги по морето - възможно ли е (ВИДЕО)

Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква до края на седмицата, от производителя Janssen - 24 000 дози“, каза министър Николова. Министърът информира още, че към момента 86 хил. заети в сектор туризъм вече са заявили желание да им бъде поставена ваксина.

По думите ѝ, политиката за зелен сертификат за пътуване и за отваряне на зелени коридори ще продължи, като и това лято приоритет остават основните структуроопределящи пазари и съседните страни.

Марияна Николова обсъди ситуацията в сектор туризъм и предстоящия летен сезон с Франк Кванте

Министър Николова обясни, че за Северното Черноморие традиционно са важни румънките туристи. „В тази връзка бих искала да посоча, че се обмислят различни възможни варианти за облекчено влизане на гостите, като има очаквания, че ваксинационният паспорт ще може да се признава по-рано от заложеното от ЕК“, бе категорична тя.

Пред представителите на медиите вицепремиерът разясни последните маркетингови кампании и инициативи на Министерството на туризма за представянето на дестинация България.

„Разчитаме, че това лято сънародниците ни отново ще изберат курортите и местата за отдих по родното Черноморие пред това в чужбина. Смятам, че взетите навреме мерки ще привлекат повече хора в местата за настаняване, заведения, СПА звената както по Българското Черноморие, така и във вътрешността на страната“, поясни още министърът.

Въведоха правилата за летния туристически сезон

Тя повдигна и темата за морските плажове и съобщи, че ивиците, за които има сключени договори за наеми и концесии, са 135. Към настоящия момент има 96 неохраняеми плажа и 3 за природосъобразен туризъм, за които вече има издадена актуализирана заповед, която е публикувана на институционалната страница на министерството.

За 9 ивици има „висящи” процедури за избор на стопанин. Очаква се те да приключат преди началото на сезона и броят на неохраняемите плажове да е още по-малък. Най-много неохраняеми ивици има в област Бургас.

Там те са 49, а в област Варна са 28, в област Добрич - 19. За неохраняемите плажове областните управители ще осигурят задължителните дейности за водно спасяване, заключи министърът на туризма.