На 9 януари (понеделник) президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – „Продължаваме промяната“, на когото съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. В петък без разисквания депутатите отхвърлиха предлагания от ПП проект на декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред парламента на България и мерките, необходими за тяхното постигане. По думите на акад. Денков с декларацията трябваше да се разбере дали от "Продължаваме промяната" имат подкрепа за съставяне на правителство. Те заявиха още, че ако тази декларация не бъде приета от парламента, ще върнат веднага мандата като неуспешен. Така по всичко личи, че се отива към връчване на третия мандат. 

Крачка преди него, обаче, все още не е ясно коя партия ще получи последна възможност за съставяне на кабинет. Това трябва да е политическата сила, която има най-голям шанс да състави правителство, заяви пред NOVA вицепрезидентът Илияна Йотова.

Пет партии в парламента в следващите дни могат да получат папката с последния мандат за съставяне на кабинет. Засега държавният глава не казва на коя политическа сила ще се спре. Но едно е ясно, ще се търси тази с най-големи шансове да сглоби правителство.

„България има нужда от стабилно мнозинство и правителство, за да се решат изключително важни въпроси, които не са решени от 2 октомври досега”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. 

Досега три пъти президентът избираше БСП да получи мандата. На последната консултация с тях, той им обърна внимание, че въпреки даваният шанс те не са успели да направят кабинет. Сега от левицата смятат, че трябва да се положат сериозни усилия за третия мандат.

„Трябва да намерим това, което ни разделя, и да се обединим около това, което ни събира. Да не слагаме нещата, които ни разделят в един документ, а това, което ни обединява, защото има достатъчно неща”, каза Корнелия Нинова.

И ако отново те получат папката са готови на диалог. Този път с всички.

„Ще очакваме от всички предложения, ще разговаряме с всички”, каза Нинова.

Евентуалното правителство с третия мандат трябвало обаче да бъде на власт със срок, смятат още от БСП. От „Демократична България” също искат редовен кабинет. И макар и малък, все пак, според десните, третият мандат има шанс.

„Най-важното е да излъчим правителство, което има шанс да мине. Третият мандат е обща работа, ние ще сме склонни да дадем и на друг премиерския пост”, каза Владислав Панев.

И след като декларацията на „Продължаваме промяната” не получи подкрепа, те вече гледат към нови избори.

„По-добре да отидем на предсрочни избори”, каза Венко Сабрутев.

Но са готови на разговори с партията, която ще получи последният шанс за кабинет.

ГЕРБ са готови също на разговори. Но ако мандатът отиде в БСП, от партията на Бойко Борисов имат решение на изпълнителния орган да не подкрепят тяхно правителство.

Надявам се все пак да е успешен третия мандат”, каза Делян Добрев.
nova.bg