На 9 януари (понеделник) от 10:00 ч. на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание – „Продължаваме промяната“, на когото съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. Това съобщиха от президентската институция. 

DarikNews.bg припомня, че след като от ГЕРБ не успяха да реализират първия мандат, а предложеният от тях кабинет на проф. Николай Габровски бе отхвърлен от Народното събрание в края на миналата година, политическата рулетка се завъртя и президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на партия "Продължаваме Промяната".

"Приемам от името на политическа формация "Продължаваме Промяната" този втори мандат с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна, много хора даже казват, че е невъзможна. Въпреки това, ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо за да съставим правителство през настоящия период", каза академик Николай Денков, приемайки втория мандат.  

Днес без разисквания депутатите отхвърлиха предлагания от "Продължаваме Промяната" (ПП) проект на декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание на България и мерките, необходими за тяхното постигане. По думите на кандидат-премиера акад. Денков с декларацията трябваше да се разбере дали от "Продължаваме промяната" имат подкрепа за съставяне на правителство. От ПП заявиха, че ако тази декларация не бъде приета от парламента, ще върнат веднага мандата.

В декларацията се предлагаха четири национални цели: Развитие на конкурентна иновативна икономика; гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото; постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

Николай Денков благодари на колегите си, че са се включили в гласуването днес и посочи, че се е видяло, че голяма част от тази зала не е готова изобщо да влезе в тази дискусия - какви да са приоритетите на България в следващите години.