"Това, което трябва да си поставим като основна задача, е кое е най-важното, което можем да свършим през тази сесия на парламента. Отговорът е един – да изберем редовно правителство", това каза в декларация от парламентарната трибуна номинираният за министър-председател от "Продължаваме промяната" академик Николай Денков.

В декларацията се посочва, че от ПП са подходили по начин, който е различен от всичко, което е правено до момента и се визира предложения проект на Декларация за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание и мерките, необходими за тяхното постигане. Проектът, внесен от ПП, бе включен като точка втора от седмичната програма за петък (6 януари). 

"Това е важно, не само защото ако не изберем правителство това НС ще приключи, а и защото всеки от нас по време на празниците е срещал десетки хора, които са му казвали: Какво правите там, защо още не сте избрали правителство и моля ви, направете го, имаме нужда от него", допълни той. 

"Потърсихме единственото нещо, което би могло да ни обедини като парламентарни групи, опитвайки се да комбинираме целите и задачите, които бихме могли да изпълним през следващата година", отбеляза Денков и цитира параграф от внесения проект на декларация, в който се казва: "Водени от общата отговорност за бъдещето на България предлагаме на всички политически сили обединение около следните приоритетни национални цели: развитие на конкурентна и иновативна икономика, гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото, постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие, намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване. С кой от тези приоритети не сте съгласни", попита номинираният за премиер Николай Денков. 

"Всеки от вас, когато обсъждаме в петък тази декларация, моля да отговори - дали сте съгласни тази декларация да бъде приета и на тази основа да се търси състав на правителство", настоя Денков и попита депутатите в пленарна зала как си представят реализацията на третия мандат и посочи, че ако не могат да отговорят на този въпрос, трябва да кажат ясно, че от самото начало на това Народно събрание са работили, за да приключи най-бързо то своя живот и да отидем на избори. 

"В математиката и в живота 2 и 2 прави 4. Когато започнеш парламентарния живот с промени на Изборния кодекс и след това отхвърлиш всички възможности да бъдат реализирани редовните правителство, това означава че от самото начало сте се готвели за нови избори", посочи още акад. Николай Денков.